Китайският луноход направи изненадващи открития 14.03 | 08:51

Наблюденията му предполагат, че съставът на сектора, който е изследвал, е различен от местата, посетени от мисията Apollo на NASA и съветската програма “Луна”

От iNews.bg

Миналото на Луната е било по-динамично и по-сложно, отколкото се предполагаше досега, показват резултати от първия китайски роувър, изпратен на естествения ни спътник, пише Space.com. Сондата Yutu е открила доказателства за най-малко девет различни скални пластове, дълбоко под колелата й. Това говори за наличие на изненадваща геоложка активност в тази част от Луната през последните 3.3 милиарда години.

"Две неща са най-интересни”, казва Лонг Сяо, изследовател в Китайския геоложки университет. "Едното е идентифицирането на повече вулканични събития в късната вулканична история на Луната. Другото е, че лунното море (вулканична равнина) не се състои само от базалтова лава, а и от пирокластични скали, формирани при изригвания”. Yutu, чието име означава "Нефритен заек”, е част от китайската лунна мисия Chang’e 3.

Луноходът беше приземен на повърхността на спътника на 14 декември 2013 година и това беше първото меко кацане на Луната след мисията на Съветския съюз "Луна 24” през 1976 година. Yutu измина 114 метра на зиг-заг, преди технически проблем да спре пътешествието му през януари 2014 година. Роувърът е оборудван с камери и три основни научни инструмента. Новото изследване, публикувано в журнала Science, се базира на резултатите от камерата и Lunar Penetrating Radar (LPR), които може да прави сондажи на дълбочина 400 метра под лунната повърхност.

Данните обрисуват детайлна картина на мястото на кацане на Chang’e 3, което е на 50 метра от широкия 450 метра кратер С1. Кратерът е формиран от космически сблъсък преди между 80 и 21 милиона години, посочват авторите на проучването. Yutu е проучил мястото, върху което се намира, характеризирал е кратерите, през които е преминал и е изследвал скалата, наречена Loong.

Наблюденията му предполагат, че съставът на това място е различен от местата, посетени от мисията Apollo на Националната космическа агенция на САЩ (NASA) и съветската програма "Луна”. Въпреки че китайският луноход вече не изпраща нови данни, научната общност скоро ще чуе за нови открития от мисията му, изтъква Сяо.

Водещи

Най-четени