Китайското производство расте, ама бавно 23.04 | 14:34

Забавянето се дължи на намаляването на поръчките за износ

От Елица Елефтерова

Ръстът на производствения сектор на Китай се забавя през април тази година, показва проучване на финансовата институция HSBC. Това засилва опасенията за икономическото възстановяване на страната, пише BBC. 

Според предварителните данни на HSBC  индексът за промишленото производство (Purchasing Managers' Index - PMI индекс) е намалял до 50,5 пункта, от 51,6 през март. Стойностите над 50 показват ръст в икономиката.

Спадът на новите поръчки за износ е причината за намалението в индекса. Намалението на поръчките пък е в резултат от слабото търсене в световен мащаб.

Миналата година икономиката на Китай нарасна с най-бавния си темп от 13 години насам.

Ръстът на брутния вътрешен продукт за първите три месеца на годината намалява до 7,7%, в сравнение с 7,9% за последните  три месеца на миналата година.

От Световната банка, както и от частния банков сектор, заявиха, че очакват растежът на китайската икономика да се забави до 8% през тази година, въпреки че ръстът все още е изключително висок на фона на световните стандарти. 

Ще вземе ли мерки за стимулиране на икономиката си Китай и какво се случи с азиатските акции след новината, прочетете в Econ.bg.

Водещи

Най-четени