Климатичните промени може да оставят без храна 52 млн. в 18 африкански държави 08.11 | 13:40

В южната част на Зимбабве са паднали най-малко валежи от 38 години насам

От iNews.bg

Повече от 52 милиона души в 18 африкански държави са изправени пред глад в резултат на изменението на климата, бедността и въоръжените конфликти, се казва в доклад на Oxfam, предаде БГНЕС.

Страни като Зимбабве, Замбия, Ангола, Малави, Мозамбик, Мадагаскар и Намибия заедно претърпяха средни годишни загуби от 700 милиона долара в резултат на бедствия, свързани с климата, се казва в доклада.

"Общностите, засегнати от климатичната криза, са претоварени и биха могли да бъдат изправени пред потенциални унищожение. Въпреки това местните жители правят всичко възможно за преодоляване на кризата", каза Митика Мвенда, изпълнителен директор на партньор на Oxfam.

В доклада се казва, че части от южната част на Зимбабве са преживели най-ниските валежи от 1981 г. насам, което довело до изправянето на над 5,5 милиона души пред несигурност за прехраната.

В Замбия 2,3 милиона души са били осъдени за несигурност на храните, тъй като земите за отглеждане на царевица са намалели и износът е забранен, добавя се в доклада.

Сушата засегна особено Етиопия, Кения и Сомалия.

За да обсъдят екологичната устойчивост и просперитет, експертите се събират на африканска министерска конференция в Дърбан от 11 до 15 ноември. 

Водещи

Най-четени