Клинтън отнесе Тръмп след първия телевизионен дебат 27.09 | 16:14

Двамата кандидати за президент тръгнаха от почти равна подкрепа, тя вече му води с 62 на 27%

От Ростислава Иванова

Кандидатката за президент на Демократическата партия в САЩ Хилари Клинтън поведе драстично пред конкурента си от републиканската партия Доналд Тръмп след първия телевизионен дебат, състоял се тази нощ между тях. Според първото мащабно социологическо проучване бившият държавен секретар и първа дама води убедително с 62% подкрепа сред избирателите пред милиардера-магнат, който е само с 27%.

Ако досега двамата бяха относително близко в допитванията, то според анкета на CNN Клинтън е повела с 62% за сметка на Тръмп, който получава подкрепа от 27%. Проучването на телевизията е показало също, че сред зрителите на дебата с малка преднина преобладават демократите, което до известна степен определя и преимуществото на Клинтън, предаде БГНЕС.

Припомняме, че вчерашният 90-минутен телевизионен дебат беше първият директен сблъсък между двамата основни кандидати за поста на Барак Очама и според мнозина анализатори е повратен момент в президентската кампания.

Двамата си размениха остри реплики по въпроси като правата на жените, глобалното затопляне, имейлите на Хилари Клинтън от времето й на държавен секретар, както и отказа на Тръмп да публикува данъчните си декларации.

"Трябва да се запитате защо той не разкрива данъчните си декларации? Смятам, че има няколко причини за това. Първо, може би той не е толкова богат, колкото твърди. Второ, може би не е такъв благодетел, какъвто твърди, че е. Трето, ние не знаем за всички негови бизнес сделки, но знаем чрез доклади за разследвания, че той дължи близо 650 млн. долара на Уолстрийт и на чужди банки", заяви Клинтън в очите на републиканския си опонент.

От своя страна пък Тръмп контраатакува с думите, че "е готов да публикува данъчната си декларация, когато тя публикува своите 30 000 имейли, изтрити от частния й сървър", който е бил използван за държавна кореспонденция по времето й на държавен секретар.

Клинтън нападна Тръмп и заради твърдението му в социалните мрежи, че "глобалното затопляне не е реално, а е дело на Китай, която искала да навреди на американската икономика". На дебата обаче републиканецът категорично отрече да е казвал подобно нещо.

Двамата кандидати за президент се изправят един срещу друг в ключов момент от надпреварата – до президентските избори в САЩ на 8 ноември оставайки едва 43 дни.

Досега съревнованието между тях беше изключително оспорвано.

В друго социологическо проучване на CNN от понеделник, проведено преди телевизионния дебат, Клинтън и Тръмп бяха с почти равна подкрепа, съответно 42% за нея срещу 41% за него - в щата Колорадо. В друг решаващ щат – Пенсилвания, резултатите пък бяха 45% на 44% пак в полза на Хилари Клинтън.

Според националното допитване на CNN Клинтън води с 44% пред 42% на Тръмп.

Водещи

Най-четени