Коалиционно правителство се готви да управлява Ейре 06.03 | 09:54

Дясноцентристи и лявоцентристи се обединяват в опит да облекчат изискванията от МВФ и ЕС към страната

От Деляна Петкова

Двете най-големи партии в Ейре се споразумяха да сформират ново коалиционно правителство, съобщи БТА, като се позовава на информация от "Ройтерс" и ИТАР-ТАСС.

Дясноцентристката "Фина гейл", която спечели парламентарните избори миналата седмица, ще сформира съвместен кабинет с лявоцентристката Лейбъристка партия, която се нареди на второ място по брой на получените гласове, след като управляващата "Фина фейл" отбеляза рекордно поражение заради неуспеха си в овладяването на икономическата криза в страната.

Коалицията на "Фина гейл" и лейбъристите ще им позволи да притиснат европейските лидери да облекчат условията на спасителния план на Европейския съюз и Международния валутен фонд за Ейре на стойност 85 милиарда евро.

Предстои двете партии да съгласуват управленската си програма и да се споразумеят за отстъпки. Преди изборите позициите им се разминаваха по отношение на степента, в която трябва да се намалят държавните разходи, данъчната политика и срока, който Ейре трябва да си постави, за да намали бюджетния си дефицит до допустимите от Европейския съюз 3% от брутния вътрешен продукт (БВП).

Лидерите на "Фина гейл" Енда Кени и на лейбъристите Еймън Гилмор обещаха да обявят по-късно днес споразумението, което се очаква да постигнат. Новият състав на ирландския парламент ще се събере за първата си сесия на 9 март, когато ще избере министър-председател.

Очаква се това да бъде 59-годишният Кени.

Водещи

Най-четени