Коалицията на Заев печели изборите, но ще му трябва и албански партньор 16.07 | 21:00

„Можем“ получава 46 места в 120-членния парламет в Скопие, ВМРО-ДПМНЕ има с две по-малко

От iNews.bg

Коалицията, начело със социалдемократите на бившия македонски премиер Зоран Заев печели изборите в Северна Македония. Формацията ще има 46 депутати, но няма мнозинство в 120-местния парламент и вероятно ще търси съюзник в албанския блок, съобщава БНТ. С 44 места ще разполага коалицията на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ с лидер Християн Мицкоски.

Коалицията с име " Можем" начело със Зоран Заев спечели извънредните парламентарни избори в Северна Македония с минимална преднина пред опозционната ВМРО-ДПМНЕ. Проевропейската ориентация на Скопие изглежда потвърдена от избирателите и това пролича от изявление на лидера Заев.

Съперникът на Заев Мицкоски, който не одобрява договорите с Гърция и България също обяви победа.Той заяви, че неговата партия е получила най-голямо доверие за съставяне на правителство, защото има повече мандати от социалдемократите взети самостоятелно, без коалиционния им партньор "Беса".

Партия "Демократичен съюз за интеграция" на Али Ахмети е трета с 15 мандата .Заедно с формацията на Заев биха могли да имат мнозинство в парламента.

Водещи

Най-четени