Когато НАТО вкара Сърбия в „благородната си наковалня“ 24.03 | 19:41

15 години от бомбардировките на СРЮ се навършват в този час

От Филипа Тодева

Задушливата пролет на 1999-та, нещо тежко се усеща във въздуха на Балканите. Наближава 20:00 часа, когато от югославското небе започват да валят ракети. Ударени са огромни части от Сърбия и Черна гора. Като огромни стоманени птици самолетите F16 и F177 опасват въздушната шир. Така започва първата 4-часова кървава бомбардировка на Белград.

Така започва краят за Югославия и началото за Косово. Американците наричаха тази офанзива "Благородна наковалня". В тази "наковалня" 11 държави, членки на НАТО решават да отмъстят за етническото прочистване в Косово, като хвърлят най-модерната военна техника срещу съветските оръжия на Милошевич. В тази "наковалня" по данни на сръбското правителство умират не по-малко от 2500 сърби.

Други източници сочат, че жертвите са поне 4000, а ранените – над 12 000. Близо 2700 от пострадалите са деца. Убити са 1008 войници. Щетите са изчислени на близо 100 милиарда долара. Точни данни за загубите на НАТО до днес няма. Според руската агенция APN в тази операция НАТО губи 400 войници и над 60 самолета. Но американският президент Бил Клинтън в речта си от 10 юни 1999 година заяви, че "НАТО не е претърпяла никакви жертви". И до днес в Музея на авиацията в Белград се съхраняват останките от свалените F 117, F 16, останки от ракетите.

Засечени са общо 2300 въздушни удара в 995 сгради в цяла Сърбия. За свидетелите на събитията тези петнайсет години не са достатъчо. Тогава бе взето безпрецедентно решение на за нападение срещу сръбската част на страната – без аналог, защото за първи път в историята на НАТО военните действия се водеха без одобрението на Съвета за сигурност.

Днес, 15 години по-късно, светът и особено ние, на Балканите, си спомняме не просто военната интервенция в Югославия. Това е годишнина от събитие, което, както признават и американски военни, за малко не доведе до трета световна война. Хронологията се развива в няколко дни.

В Куманово на 8 юни 1999 година започват преговори между НАТО и ръководството на Съюзна република Югославия, които се увенчават със споразумение два дни по-късно. Съгласно клаузите в него югославската армия напуска Косово, а НАТО спира бомбардировките. Те обаче са прекратени чак на 15 юни, а три по-рано 200 души от руски военни части с БТР преминават бързо през Сърбия и превземат летището в Прищина. Руснаците успяват да изпреварят силите на КЕЙФОР, които се състоят от американски, британски и френски части. След кратко пререкание с тях ген. Уесли Кларк издава заповед да бъде открит огън срещу руснаците. Британският генерал Майк Джаксън отказва да я изпълни, като заявява, че няма да стане причина за нова световна война.

Добре е да имаме предвид до какво могат да доведат не добре премислените военни действия навсякъде по света. Добре е да помним тези уроци, сега когато нова опасност е надвиснала от Изток, сега, когато Крим се присъединява към Русия, а САЩ се притеснява, че погледът на Путин ще се впери и в Молдова. Сега, когато навлизаме в нова "студена" война, която ние на Балканите винаги усещаме доста, доста студена.

Водещи

Най-четени