Кои са кътчетата на Земята, където да си жена е най-опасно? 31.05 | 16:00

Индия води в тази негативна класация, там изнасилванията, боят, гаврите и всевъзможните проблеми и ограничения съпътстват постоянно жените

От iNews.bg

В съвременното цивилизовано общество жените отдавна отстояват равни права с мъжете, включително сигурността. Но планетата все още е разтърсена от феминистки протести, чиито цели не са се променили много през последните стотици години.

Географията им включва развитието на Азия, Африка с трудности да се измъкнат от бедността и дори външно просперираща Европа и САЩ.

Но има държави, в които е наистина опасно за жените не само да живеят, но и да си почиват и техният списък си струва да се проучи, когато планирате следващата си ваканция.

Индия е водач на тъжния списък

Thomson Reuters наскоро класира най-неприятните за жените страни в света. В проучването са участвали 550 експерти, оценяващи ситуацията на насилие и дискриминация по целия свят. Индия, където рисковете от сексуално насилие и робски труд са изключително високи, зае нежеланото 1-во място. Преди няколко години тя беше 4-та, но продължава да пренебрегва правата на жените: изнасилване, тормоз, нападение, детски брак...

В Индия се правят 12 милиона аборта всяка година; само 10% от жените имат достъп до образование; почти половината от 3-те милиона индийски проститутки са непълнолетни; през изминалия век около 50 милиона момичета са изчезнали.

Кой стъпва на петите на Индия

Следващият в списъка е Афганистан, място, което далеч не е идилично. Според УНИЦЕФ 80% от афганистанските момичета са омъжени непълнолетни, една на 11 раждащи жени умира, 91% от жените са изправени пред физическо и сексуално насилие, 87% са неграмотни. След краха на талибаните има известен напредък, но динамиката все още е разочароваща.Основната болка в Конго е сексуалното насилие, на което на всеки час се подлагат 48 жени (1152 на ден). В Сомалия цари беззаконие: около 1% от жените могат да разчитат на образование, 86% са недохранени, всяка 14-та умира при раждане, а при нормални условия само 9% раждат.

В Пакистан има закони, но това само влошава положението: около 1 000 жени годишно стават жертви на "убийства на честта", а съпрузите, които са убили съпругите си за измяна или просто подозрение за това, често не се наказват.

90% от пакистанските жени страдат от ежедневно унижение, 17% имат образование и ако имат късмета да си намерят работа, заплатата ще бъде с 80% по-ниска от тази на мъж на същата позиция.

Ситуацията в останалите страни от списъка е малко по-добра: Саудитска Арабия, Йемен и Нигерия. А най-неочакваната позиция в рейтинга принадлежи на САЩ, които заеха 10-то място. Движението #MeToo насочи вниманието към проблемите на американските жени, хвърляйки светлина върху цяла поредица от тормоз и случаи на сексуално насилие, първо във филмовата индустрия, а след това и в други области на живота.

Къде е най-опасното място за почивка

Хюман Райтс Уотч е съставил специален рейтинг на опасни страни за посещаващи туристи. Тя се оглавява от същата Индия, в топ 5 попадат още Бразилия, Мексико и световните курортни звезди Египет и Турция. Приходите от туризъм са важен компонент на техния БВП, но това не пречи на местните мъже да проявяват неуважение и дори агресия към гостенките.

В Хондурас бушува престъпност, а най-изкусителните обекти за разбойниците са пътешествениците, които се разхождат несериозно сами. Япония беше погълната от вълна от развратни действия на обществени места: например в метрото мъжете си позволяват такива, че се наложи да отделят отделни вагони за жени. В Ямайка не е безопасно дори в хотелите: около 12 американски жени годишно се сблъскват с тормоз и насилие точно в хотелите.

В Саудитска Арабия местните и чуждестранните жени не трябва да се появяват публично без мъжки ескорт. В допълнение, пазач на шариата патрулира по улиците и налага "код" в облеклото.

На тайландския остров Ко-Тао бяха убити няколко почиващи момичета, а мексиканският щат Тихуана редовно се появява в доклади за престъпления. Кения е тероризирана от групата Al-Shabab, която отвлича туристки за откуп и ги продава в сексуално робство. По улиците на Колумбия ги обират толкова често, че полицията просто си затваря очите. В Мароко също има много джебчии, но други опасности чакат жените: предложение да импокажат пътя в хаоса на уличките заплашва да се превърне в насилие. Бахамските острови са водещи по брой сексуални престъпления сред всички страни от Карибите, а в ОАЕ младите дами, които седят сами в кафенета, карат се в такси или просто се разхождат, автоматично се бъркат с курви, готови на всичко.

А къде е уютно и безопасно

След като прочетете това, искате да се заключите вкъщи и никога повече да не минете вратата? Не си струва: има много приятни, гостоприемни страни по света, където пътничките и пътуващите винаги са добре дошли. Оценката, разбира се, също е налична - направена е от американската компания Unisys. 1-во място бе присъдено на Исландия, където можете да оставите вратите на къщите и колите отключени без колебание. Швеция и Норвегия я настигат - примери за скандинавско спокойствие и спокойствие.

Следва Швейцария, чиято правоприлагаща система работи толкова гладко, колкото световноизвестните им часовници, и Дания с минимален брой престъпления. Чешката република, Австрия, Канада и Словения са в дъното на списъка със своя достоен жизнен стандарт и лоялност към чужденците. Като цяло безопасността на почиващите е задължение и  на самите почиващи: готовността, бдителността и основните предпазни мерки ще помогнат за запазването на живота, здравето и честта.

Водещи

Най-четени