Кои са най-големите теории на конспирацията на годината? Чипиране, пиене на белина, изборни манипулации, маски-убийци 31.12 | 10:30

По средата ли се крие истината и има ли логично обяснение на някои от теориите, които се разпространяват по света - преценете сами, след като се запознаете с най-популярните от тях

От iNews.bg

Теориите на конспирацията набраха невиждана скорост тази година по време на пандемията от коронавирус. Всъщност, едва ли има друго събитие в през последните десетилетия, което до такава степен да е отприщило творчеството на авторите им и най-вече - разпространението на подобни теории. Според едно от проучванията в тях вярват 75% от населението на Западните Балкани. Ситуацията едва ли е по-различна в източната част на полуострова. По данни на Тренд, 40% от българите са убедени, че коронавирусът е биологично оръжие, създадено с цел да се намали населението на Земята. В съседна Сърбия пък бил регистриран най-малък брой на хора, които вярват в теорията за лабораторния вирус - 39%.

По цял свят се разпространяват и доразвиват най-различни теории с неустановен източник. Факт за мнозина е обаче, че някои от тях звучат все по-логично при всеки следващ локдаун, подкопавайки доверието във властите и поставяйки под въпрос действията им. Властите пък реагират с опит да подкопаване на доверието в конспиративните теории, чрез информационни кампании.
 
По средата ли се крие истината и има ли логично обяснение на някои от теориите, които се разпространяват по света - преценете сами, след като се запознаете с най-популярните от тях. 
 
Лабораторен вирус
 
През последните месеци версията, че вирусът е "избягал", или пък е бил "изпуснат" от лаборатория в Ухан придобива статут на конспиративна теория. Подобни опасения се зародиха още в началото на пандемията, макар че първоначално не се радваха на широка подкрепа в лекарските среди. Още в края на януари в специализираното научно списание "Science" се появи статия, която поставяше под въпрос тезата, че вирусът е "прескочил" от животни върху хора именно на пазара в Ухан.
 
В публикация на друго престижно издание - "Lancet", пък се твърди, че първите заразени с коронавирус изобщо не са били на мокрия пазар, който се смята за първоогнище. Или по-точно - 13 от общо 41 души не са имали никакъв контакт с него. 
Американският телевизионен канал "Фокс Нюз" дори обяви, че първият човек, заразил се с новия коронавирус, е бил служител в лабораторията на Института по вирусология в Ухан. Не е ясен обаче източникът на тази информация. 

Научната общност е раздвоена по отношение на тази теория. Не липсват лекари, които смятат, че вирусът е твърде съвършен и се е адаптирал твърде бързо към новия си гостоприемник - човека. Според някои това не може да се обясни с естествена мутация.

Всъщност, най-новите проучвания сочат, че той е бил в Европа много по-рано от февруари месец тази година, когато бяха регистрирани първите случай. Изследване на проби от отпадъчните води в Италия показват, че първите случаи са били най-късно от средата на декември. Подобни данни има от Испания и Франция.

Тези открития повдигат въпроса как се е озовал вирусът в Ухан. Неотдавна китайските власти дадоха дългоочакваното си съгласия експертна комисия да посети града, за да изследва произхода му.

Кой разработи вируса?

В началото на февруари в руските медии се разпространиха твърденията, че вирусът е създаден именно от американците. По същото време телевизионните издания и по-рано се надпреварваха да информират обществото как вносните бебешки храни изменят гените на руснаците и не им дават възможност да раждат повече момчета. Между тези недоказани теории се и твърдението за китайското участие в създаването на коронавируса. Медиите не изключиха вероятността той да е плод на съвместна работа между властите на двете държави. 

Изданията обаче тотално се провалиха с обяснението на мотивите за създаване на вируса. 

Други са категорични, че вирусът е създаден, за да "облужи" интересите на фармацевтичната индустрия. Безспорно тя е една от малкото, които не се справят никак зле по време на пандемията. В Косово, например, 47% от хората с висше образование са убедени, че именно тази индустрия е отговорна за разпространението на заразата. На това мнение са и 22% от хората с по-ниска образователна квалификация.

Резултатите от проучването сочат, че конспиративните теории са дълбоко залегнали в мисленето ни. Изненадващо обаче, тези, които се интересували от тях, се натъквали по-често на фалшиви новини, макар че двете не са пряко свързани помежду си.

Чиповете и 5G технологиите

Привържениците на тази теория вярват, че не коронавирусът, а ваксината срещу него е биологично оръжие. Накратко - заедно с това, което се твърди, че е ваксина, ни се поставят наночипове. Те са свързани със спътник, така че хората, които ги носят, биват следени 24/7. Всъщност става дума за спътниците за 5G, първите от които вече са изстреляни в космическото пространство. Неотдавна в орбита се озова и първият 6G спътник.

Случайност?

Теориите за чипирането на човечеството са много по-стари от пандемията от коронавирус. Например, през 2010 година конспираторите бяха убедени, че чипирането вече е започнало в Австралия. Те дори даваха срок до 2017 година за поставяне на подкожен чип на по-голямата част от населението на Америка. Това обаче не е всичко - авторите на тези теории твърдяха, че има влязъл в сила закон, който регламентира поставянето на чипове, като предстои такъв да бъде приет и от държавите в ЕС. Текстовете на тези закони, датата на приемането или дори имената им и до ден днешен не са известни. 

Вярващите в тези теории предполагат, че в Америка вече с години чипове се тестват на определени групи от хора - психиатрично болни, затворници  и други, които доброволно са се съгласили да приемат чип в тялото си.

Е, явно по някаква причина се е наложило да се премине към план Б - пускане на вирус, за който да се разработи ваксина. По-нататък в разсъжденията си обаче поддръжниците на тази теория излагат различни версии. Според някои става дума само за следене на хората, според други - чипът ще може да ги "изключва", когато е необходимо. Трети смятат, че той ще промени гените ни и ще предизвика "грешки" в делението им, иначе казано - всички ще се разболеем от рак. Други отиват още по-далеч, говорейки дори за зомбиране на хората. Повечето теории обаче са в един дух - геноцид и свеждане на населението на Земята до 500 000 милиона. Зад всичко това стоят спътниците 5G технологията и .... Бил Гейтс! Междувременно, богаташи като него ще направят милиони от ваксината. 

Поддръжниците на тази теория са убедени, че на първите ваксинирани всъщност не се инжектира ваксина, че инжекциите всъщност нямат игли, а някои отиват още по-далеч с твърдения, че всичко това е театър, в който участват и медиите.  

Потребителите в някои от форумите дори търсят връзка между теорията за чипирането и библейски текстове.

Маските ни убиват 

Те водят до увреждане на тялото и дори убийство, гласи една от теориите. Обяснението - те намалявали притока на кислород, което пък водело до пневмония. Тази версия обаче не се подкрепя от науката. Въпреки това, в някои от западните държави се появиха дори групи в социалните мрежи с немалко последователи. Потребителите свързват теорията за маските убийци с останалите митове за коронавируса. Някои дори смятат, че маските са част от замисъла на Гейтс за намаляване популацията на планетата. Коментарите идват на фона на прогнозата на основателя на "Майкрософт", че маски ще се носят още няколко години. 

В Германия подобни групи станаха актуални и сред тийнейджърите, като се стигна дори и до демонстрация пред едно от училищата в Дармщат. Това бе една от хилядите демонстрации, изкарали хората по света по улиците през изминалото лято. Причините бяха много - карантината, липсата на карантина, дискриминация, реакции срещу властта. Именно това, според някои, е целта на световните лидери.

Световен ред или абсолютен хаос

Мнозина смятат, че изходът от настоящата ситуация ще бъде преразпределяне на световните блага и да установят нов световен ред. Любителите на конспиративни теории обаче смятат, че вирусът е пуснат нарочно с тази цел. Някои анализатори смятат, че това е началото на нов режим с елементи на тоталитаризъм. Други - че това е тест за "послушание". Според тях световните лидери са целели да проверят до каква степен човечеството би се подчинило, ако му бъде наредено да се пази от "въображаем" вирус (повечето от привържениците на тази теория са убедени, че вирус няма). Не сме сигурни до каква степен биха приели за добра новината, че издържахме теста - поне при първия локдаун. 

Тук идват и по-песимистичните сценарии - за умишлено предизвикване на жестока гражданска война. Според авторите на тази теория човечеството ще бъде изправено пред безпрецедентен глад, професиите постепенно ще изчезнат, парите ще се обезценят, ще започнат масови грабежи, безчинства и убийства. Всеки, който остане в големия град, ще бъде в опасност. 

Други не дават чак такава воля на въображението си. Според тях целта на глобалната пандемия е била далеч по-прозрачна - например смяната на властта в САЩ. Мнозина от последователите на Доналд Тръмп са убедени, че моментът на избухване на пандемията и този на откриване на ваксина не са подбрани случайно. Самият американски президент заяви, че в момента, в който минат изборите, повече никой няма да чуе за коронавирус. Изказването му бе по време на един от митингите около 2 седмици преди изборите. Случайно или не, "Пфайзър" обяви, че има ваксина срещу вируса само 5 дни след изборите. 

Няма как да не отчетем факта, че Тръмп винаги е бил поддръжник на някои конспиративни теории. Самият той обвини пряко властите в Китай за разпространението му и настоя да бъдат разследвани причините за появата му. На няколко пъти дори нарече Ковид-19 "кунг-флу", което западните медии определиха като проява на расизъм. 

В началото на месец април лекарската общност бе шокирана от предложението на американския президент да се пие белина и дори да се инжектира дезинфектант в белите дробове на болните от коронавирус, припомня trafficnews.bg. По-късно някои разкритикуваха американските медии за това, че са извадили от контекста думите на държавния глава и умишлено са създали настроения срещу него. В подкрепа на това твърдение заваляха медийни обзори на "научните пробиви" на Тръмп през последните години.

Въпреки че "откритието" на Тръмп не минава за конспиративна теория, то може да се окаже едно от най-абсурдните твърдения, свързани с коронавируса. Още повече, американският президент намери немалко последователи. До 27 април хората, послушали съвета му и постъпили в болница, бяха стотина. Според данни на Центъра за контрол и превенция през следващите 2 месеца 4% от американците са се жабурели и дори са пили белина. Други 4% използвали за гаргара други препарати за домакинска употреба. Същият процент използвал за целта разтвор от вода и сапун.

Водещи

Най-четени