Кой е манипулирал цените на петрола? 17.05 | 14:52

Разследването за измамите с цената на суровината се разраства

От Ралица Стоянова

Европейското разследване относно фиксираните цени на петрола се разширява и достига още по-големи мащаби. Ситуацията започва много да напомня на тази с разследването на международните регулатори за манипулиране на междубанковите лихвени проценти.

Последното включване е на финландската корпорация Neste Oil, която също е помолена да даде информация относно потенциална манипулация на пазарите за суров петрол и биогориво, пише Econ.bg

Разследването започна, след като унгарският производител на биогориво Pannonia Ethanol внесе жалба до Европейската комисия (ЕК) миналата година. Оплакването на унгарците бе, че агенцията за котировка на петрола Platts им е отказала участие при определянето на цените на горивото.

Междувременно една от най-големите европейски петролни компании Statoil, която също е част от разследванията, обяви, че има "нулева толерантност" към всякакви нарушавания на правилата.

Statoil, заедно с колосите Shell и BP, е гледана под лупа поради потенциалната манипулация от страна на трите компании на цените на петролния пазар. И трите компании имат достатъчно широк отзвук на световно равнище в ниша, която акумулира близо 3,4 трилиона долара годишно, уточнява Bloomberg.

Neste Oil заяви, че не е обект на разследването и ще сътрудничи на максимума на силите си с органите. За разлика от нея Platts е под директния обстрел на разследването. Агенцията публикува котировки, по които компаниите на пазара се ориентират за цените на суров петрол, а дистрибуторите – за цените на дизела и бензина. Търговците докладват за трансакциите на Platts и сделките служат като ориентир за определянето на цената.

Френският гигант Total изчислява, че близо 80% от всички трансакции на суров петрол и други горивни продукти са свързани с референтните котировки като тези на Platts.

В сектора на биогоривата агенцията отговаря за цената на етанола и биодизела. Това обаче не са единствените продукти, до които авторитетът на Platts достига. Компанията, заедно с конкуренцията си в лицето на Argus Media и ICIS, има определяща роля и във формирането на цените на сурови материали, използвани в продукти от найлонови торбички до автомобилни части в химическата промишленост, която се оценява на 2,2 трилиона долара годишно.

Най-четени