Кой стои зад атентатите на 11 септември? 15 години по-късно истината излиза наяве 13.04 | 16:29

Държава, която американците смятат за партньор, е финансирала терористите

От iNews.bg

Бившият американски сенатор Боб Греъм обяви пред Fox News, че 28 страници от докладите за атентата в САЩ, при който бяха унищожени кулите-близнаци, ще бъдат разсекретени. Греъм заяви, че констатациите сочат към високопоставени членове от Саудитска Арабия, които са осигурявали финансова помощ и директно са подпомагали терористите, които извършиха атаките на 11 септември.

Очаква се президентът Обама окончателно да разреши оповестяването на тази информация. Засега обаче от Белия дом запазват мълчание по въпроса.

Бившият сенатор се бори с години информацията, която беше засекретена, да стигне до американската нация. Според него гражданите на САЩ заслужават да знаят, че саудитските власти имат участие в най-смъртоносната атака, нанасяна на страната.

Преди две години Боб Греъм се опита да форсира разсекретяването, като открито попита президента кога тези документи ще видят бял свят. Тогава му бе отговорено, че това ще се случи до месец-два.

Бившият сенатор, който ръководеше и комисията, назначена за разследване на атентатите, смята, че най-после в Белия дом за разбрали, че хората трябва да знаят истината.

В четирите организирани смъртоносни атаки от 11 септември, 2001 година в Ню Йорк загинаха 2996 души. До момента е известно, че преките извършители са 19 членове на групировката "Ал Кайда". Терористите отвличат четири самолета. Два от тях се разбиват в кулите-близнаци - едни от най-известните символи на Ню Йорк, третият - в сградата на Пентагона. Четвъртият се разби в поле в Пенсилвания, след като пътниците оказаха съпротива.

Водещи

Най-четени