Кола бомба взриви временния мир в Сирия 26.10 | 18:40

Атаката е извършена в Дамаск, няколко души са загинали, десетки са ранени

От Диана Цветкова

Кола бомба експлодира в сирийската столица Дамаск, нарушавайки договореното 4-дневно прекратяване на огъня заради големия мюсюлмански празник Курбан Байрам.

Колата се е взривила близо до детска площадка в жилищен квартал в южната част на града, казаха сирийски активисти пред BBC.

Държавната телевизия съобщава, че при атаката са загинали петима души, а над 30 са ранени, като сред тях има и деца.

Прекратяването на огъня, договорено с посредничеството на ООН, започна в 6.00 часа местно време тази сутрин. Независимо от това обаче в страната продължава да има сражения между верните на президента Башар Асад и бунтовниците.

Временното примирие бе договорено от специалния пратеник за Сирия Лахдар Брахими, който се надяваше, че то може да се превърне в основа за един процес по постигане на траен мир.

По данни на сирийски активисти, до следобедните часове в страната са загинали около 20 души – убити в спорадични сблъсъци, което все пак е по-ниско число от обичайната ежедневна черна статистика в Сирия.

Бунтът срещу режима на Башар ал Асад започна през март миналата година. Оттогава в страната са убити десетки хиляди хора – по данни на опозицията те са 35 000 души, а според ООН загиналите са най-малко 20 000.

Водещи

Най-четени