Коледната елха грейна в сърцето на Ню Йорк 29.11 | 11:27

Светлините на 80-годишния гигантски смърч бяха тържествено запалени

От Диана Цветкова

От днес в Ню Йорк а и в целите Съединени американски щати настроението е коледно.

Огромната елха, която по традиция всяка година се издига на "Рокфелер плаза" и се счита за главното коледно дърво, бе осветена в Ню Йорк.

45 000 енергоспестяващи лампички грейнаха по гирляндите на гигантския смърч, който е дълъг 24,4 метра, отбелязва NBC New York. На върха на дървото пък е поставена кристална звезда с диаметър 2,9 метра, която е изработена от майсторите на Swarovski.

80-годишното иглолистно дърво бе поставено на централния нюйоркски площад преди две седмици. Елхата исполин бе докарана от градчето Маунт Олив, Ню Джърси, където е израснала в земите на унгарски емигрант и където оцеля в урагана Санди.

По традиция коледният сезон в САЩ започва в деня на запалването на главната елха.

Сега десетки хиляди жители на града се стекоха по улиците около площада, за да наблюдават запалването на коледните светлини. Огромни екрани бяха разположени по околните улици, за да може повече хора да се насладят на празничното събитие.

Традицията светлините на коледната елха в Ню Йорк да се запалват на тържествена церемония съществува от 1933 г., когато отваря врати сградата на Рокфелер. Тя обаче е вдъхновена две години по-рано – през 1931 г., когато строителни работници по своя инициатива поставили на площада елха и я украсили с боровинки, хартиени гирлянди и консервени кутии.

Разгледайте снимки на коледната елха в галерията ни тук.

Водещи

Най-четени