Колко са джихадистите – двадесет или двеста хиляди? 13.08 | 09:00

Проучване показа кои са страните на произход на бойци за „Ислямска държава“

От Филипа Тодева

В последните четири години на страната на "Ислямска държава" са воювали 20 хиляди чужди граждани, една четвърт от тях са били тунизийци, информира ТАСС, като се позова на информация на британския Daily Telegraph. Данните са били изведени от екип изследователи, ръководен от бившия агент на ФБР Али Суфаном.

Поне 5 хиляди са гражданите на Тунис, които се бият на страната на джихадистите. Страните, от които идват най-голям ислямисти, освен нея, са Саудитска Арабия, Йордания, Русия и Франция. Според данните от проучването поне 5 000 са европейците, преминали на страната на ИД – повечето от тях идват от страни като Франция, Германия и Великобритания. Броят на британците се изчислява на около 700 души. Допуска се, че половината от тях вече са се завърнали в Обединеното кралство, а поне 50 са загинали.

Миналата година от екипа на Суфанов предупредиха, че ИД отглежда изцяло ново поколение терористи – опасност, надвиснала като Дамоклев меч над планетата за години наред. Според оценките на ЦРУ бойците на ИД са около 30 000 души, иракските власти твърдят, че са поне 200 000.

"Ислямска държава" бе създадена през 2006 година от сливането на 11 радикални сунитски групи. В редиците има хора, които са воювали още при американската инвазия в Ирак, както и сирийски бунтовници.

Водещи

Най-четени