Комисар по правата на човека: Селективните аборти да се забранят 16.01 | 21:37

Премахването на женски фетуси е дискриминация

От Цанка Донкова

Селективните аборти трябва да се забранят. За това призовава Нилс Муйжниекс, комисар по правата на човека в Съвета на Европа. Според него премахването на женски фетуси е дискриминация и е недопустимо, съобщава Танюг.

Комисарят посочва, че селективните аборти са добре известни в Китай и Индия, но че се срещат често и в някои части на Европа.

"Дисбаланс на половете при раждане е забелязан и в някои балкански страни като Албания, Черна гора, Косово и Македония, а според широко разпространеното мнение това се дължи на селективните аборти на женски фетуси" изтъкна Муйжниекс.

Той подчертава, че тези аборти са ясни случаи на дискриминация с елементи на физическо и психическо насилие и затова трябва да бъдат забранени със закон, допълва БТА.

Данни на френския Национален институт за демографски изследвания (INED) сочат, че в Албания, Косово, Черна гора и западната част на Македония се раждат средно 110 момчета на 100 момичета. В световен мащаб статистиката сочи, че средното съотношение е 105 на 100.

Водещи

Най-четени