Комисия в ООН предлага легализиран списък с наркотици 02.06 | 16:55

В доклад се признава провала на борбата с наркоразпространението

От Елена Коцева

Комисията в ООН по антинаркотичната политика призовава да се легализират редица наркотици и да се пресече практиката употребяващи тези наркотици да бъдат третирани като престъпници.

Позицията си комисията предлага за разглеждане в доклад, който индиректно признава, че борбата с наркотиците е загубена, пише агенция Новости.

Комисията се състои от 19 члена, сред които е бившият генерален секретар на ООН Кофи Анан, бившия и настоящи лидери на държави и обществени дейци. Докладът признава, че международната борба с разпространението на наркотици се е провалили, доколкото е довела до разцвет на организираната престъпност, загуба на милиони долари от данъци, а също и хиляди смъртни случаи.

По оценките на ООН от 1998 до 2008 година световното потребление на нелегални опиати е нараснало с 35%, на кокаин – с 28% и на марихуаната – с 8.5%.
Според оценката на доклада изключително сериозна критика заслужава правителството на САЩ, което води борбата предимно в полицейски средства и е загърбило стратегия, основана на здравеопазването и правата на човека.

Именно заради безплодните опити на правителствата да спрат разпространението и приема на наркотици, комисията призовава властите да легализират редица вещества (на първо място конопа) и чрез законово регулиране на тяхното потребление да постигнат намаляване на броя на наркоманите, а и на смъртните случаи заради употреба на мръсни наркотици.

Със законовото регулиране, според доклада, ще се постигне обезоръжаване на производителите и разпространителите на наркотици, с което ще се постигна благоприятен ефект върху цялото общество, тъй като сигурността като цяло ще се повиши.

Освен това експертите подчертават, че криминализацията, маргинализацията и стигмата около хората, които употребяват наркотици, но не причиняват вреда на околните, трябва да се прекратят и на тези хора да се окаже медицински и психологическа помощ.  

Водещи

Най-четени