Композиторът на „Титаник“ Джеймс Хорнър почина в самолетна катастрофа 23.06 | 12:33

Носителят на Оскар си отиде само на 61-годишна възраст

От Беатрис Николoва

На 61-годишна възраст загина носителят на Оскар за музиката от "Титаник" Джеймс Хорнър. Композиторът пилотирал едномоторен самолет, който е бил негова собственост, когато се е разбил близо до Санта Барбара в Южна Калифорния.

Инцидентът шокира света, защото Хорнър е обучен пилот, който лети от години. Той е пилотирал турбовитлов S-312 Tucano MK1 – двуместна машина, която се използва за частни полети.

"Загубихме един прекрасен човек с огромно сърце и невероятен талант! Той загина, докато правеше това, което най-много обича", заяви Джей Купър, аввокат на семейството.

Джеймс Хорнър е роден през 1953 г. в Лос Анджелис в музикално семейство. През 70-те години се занимава с концертна музика, след това започва да прави филмова.

1524736

Първата си номинация за награда Оскар получава за музиката към филма Aliens. Той е работил по музиката на "Смело сърце", "Аполо 13" и "Красив ум".

През 1997 год. Хорнър печели два Оскар-а за музиката към хитовия "Титаник" на именития режисьор Джеймс Камерън.

През 2010 год. Хорнът отново работи с Камерън, като прави музиката на нашумелия Avatar.

Джеймс Хорнър оставя най-голям отпечатък на зрителите, израснали през 80-те год. Най-запомнящите се филми, за които е правил музика по това време са Willow, "Скъпа смалих децата", Стар Трек II: Гневът на Хан и др.

"Аз не съм като повечето композитори, защото за мен това, което правя не е просто работа, за мен музиката е велико изкуство и моята същност", заяви за пореден път в едно от последните си интервюта Джеймс Хорнър.

Водещи

Най-четени