Конфликтът Тито–Сталин можел да предизвика ядрен ад 21.08 | 17:25

Съветският лидер бил решен да унищожи югославския на всяка цена

От Филипа Тодева

Любопитни, но и малко страшнички разкрития излизат от наскоро разсекретените документи на американската Агенция за национална сигурност (NSA), публикувани в сръбските медии.

Според последните публикувани материали личният конфликт между Сталин и югославския президент Йосип Броз Тито е заплашвал да прерасне в Трета световна война.

В един от документите е посочено, че съветският диктатор е бил готов "на всяка цена да унищожи Тито и неговия марионетен комунистически режим", допълва БТА.

Югославският лидер дразнел Сталин със своята самостоятелност, а последната капка, преляла чашата, било неговото решение да изпрати в Гърция 10 хиляди доброволци в помощ на местните комунисти в борбата им за власт, въпреки протестите на СССР.

След това съветската пропаганда започнала кампания против Йосип Броз Тито, като го обявила за американски и британски шпионин.

Твърди се, че Сталин дори разглеждал възможността за въоръжено нахлуване в Югославия, ако опитите да се отстрани Тито без излишен шум се провалят.

Свидетели на събитията смятат, че е съществувал план унгарската армия да пробие югославската отбрана в областта Войводина и да открие пътя за съветските войски към Белград.

След това конфликтът привлякъл вниманието на Запада, който смятал Белград за стратегически съюзник и бъдещ член на НАТО.

По оценки на ЦРУ за 1950 г. югославската армия е можела да отблъсне нападение от страна на Румъния, Унгария и България, но щяла да падне под ударите на шестте съветски дивизии в състава на техните въоръжени сили.

Оттук американското разузнаване прави извод, че съпротивата на Югославия срещу СССР ще зависи до голяма степен от бързата помощ от Запад и затова САЩ са разработили съответна схема.

До средата на 50-те години на миналия век американската помощ за Югославия достигнала половин милиард долара. Заплахата от съветско нападение през 1951 г. Се разглеждала като "крайно вероятна", а във Вашингтон и Лондон се говорело, че това може да се окаже начало на нова световна война.

САЩ били готови да употребят ядрено оръжие за защита на Югославия, което можело да доведе до ответен удар от страна на СССР. Така над света надвиснала заплаха от ядрен апокалипсис.

Водещи