Корабът "Верила" на БМФ, собственост на братя Домусчиеви, е заловен с най-малко 300 кг. кокаин 21.12 | 13:01

Ако се направи на дози и се продаде на улицата, стойността му отива над 100 млн. евро, корабът с енамира на пристанище Лимерик, Ирландия

От iNews.bg

Най-малко 300 кг кокаин са открити на борда на нашия кораб "Верила". Полицейски източници твърдят, че пробата е много чиста, оценката му е за между 20 и 35 млн. евро, съобщава ирландският independent.ie.

Ако се направи на дози и се продаде на улицата, стойността му отива над 100 млн. евро.

По наша информация на борда на кораба "Верила", собственост на Параходство "Български морски флот" (БМФ) на братя Домусчиеви тече проверка по подозрение за трафик на наркотици, съобщи за БТА капитан Александър Калчев, директор на БМФ, и уточни, че корабът не е задържан, а на борда му се извършва проверка. Той се намира на пристанище "Шанън Фойнс" в Лимерик, Ирландия. Компанията още не е официално уведомена от местните ирландски власти за проверката, поясни той.

По неофициална информация, получена от агент на БМФ, в момента се води разследване с подозрение за трафик на наркотици, каза още кап. Калчев. "Ако е вярно, това представлява сериозно нарушение на процедурите на компанията и престъпление", заяви той.

Към този момент няма информация за задържани членове на екипажа. Ако наркотикът излезе на улицата смесен и групиран на дози, това потенциално би поставило евентуална улична стойност на пратката между 60 и 105 милиона евро. Наркотикът ще трябва да бъде изследвана и претеглена и нивата на чистота ще бъдат определени чрез тестване, преди да може да бъде направена официална и окончателна оценка на стойността на кокаина.

Служителите по приходите и полицията смятат, че пратката е трябвало да бъде изхвърлена зад борда в даден момент, вероятно за да бъде взета от морето от някой, който да я извади на брега.

Смята се, че 20 000-тонният кораб е превозвал зърно. Корабът за насипни товари е започнал своя маршрут от пристанище в Канада на 9 декември.

Полицията се опитва да установи кой е участвал в опита за контрабандна операция.

Миналия септември около 2000 кг кокаин на стойност 157 милиона евро – най-голямата конфискация от този вид в историята на страната – беше открита, когато корабът за насипни товари MV Mathew беше конфискуван от властите край бреговете на Корк.

Водещи

Най-четени