Коронавирусът отмени Световния мобилен конгрес в Барселона 13.02 | 12:06

Редица големи компании са отказали да участват заради рисковете от заразата

От iNews.bg

Мобилният световен конгрес (MWC) в Барселона, който е ежегодна сбирка на глобалната телекомуникационна индустрия и привлича повече от 100 000 посетители, беше отменен след масов отказа на редица водещи участници в събитието поради страховете от коронавирус епидемията, предаде БНР, позовавайки се на Ройтерс.

Домакинът на конгреса, телекомуникационната асоциация GSMA, заяви, че е отменил събитието, което трябваше да се проведе между  24-ти и 27-и февруари, въпреки уверенията на местните и националните здравни служители, че би било безопасно да го проведе.

"GSMA отмени MWC Барселона 2020, тъй като глобалното безпокойство относно избухването на епидемията от коронавирус, безпокойството по отношение на пътуванията и други обстоятелства, правят невъзможно GSMA да проведе събитието", обяви официално Джон Хофман, изпълнителен директор на организатора GSMA.

Съобщението последва извънредна среща на борда на GSMA, след като редица мощни телекомуникационни компании, включително Deutsche Telekom, Vodafone, BT Group и Nokia, както и мегакомпании като Amazon и Facebook отказаха да участват.

Испанският телекомуникационен оператор Telefonica, който не беше обявил, че се отказва от участие, заяви, че "разбира решението на GSMA да отмени Световния мобилен конгрес 2020 поради ситуацията, предизвикана от коронавируса". Компанията допълни, че винаги ще подкрепя Барселона като домакин на Световния мобилен конгрес.

По-рано кметът на Барселона Ада Колау каза, че желае да изпрати "послание за спокойствие", настоявайки, че градът е готов да бъде домакин на събитието, докато испанските здравни служители отново заявиха, че няма причина да се отложи Световния мобилен конгрес.

През последните години китайското участие в MWC наброяваше между 5000 и 6000 представители, което обаче направи събитието особено уязвимо предвид епидемията от коронавирус в Китай, която досега причини смъртта на над 1300 човека, а близо 60 000 са заразени в азиатска държава.

Водещи

Най-четени