Коронавирусът стигна до Италия, в Китай още 42 починаха 31.01 | 07:34

Нови случаи на заразяване има във Франция, Германия, САЩ

От iNews

В Италия потвърдиха  два случая на болни от новия коронавирус. Става дума за двама китайски туристи в Ботуша.

Премиерът на страната Джузепе Конте информира, че болните са хоспитализирани и са под карантина в болница в Рим. По думите му състоянието им се оценява като задоволително.

Конте информира също, че здравният министър Роберто Спанца се е разпоредил да бъдат спрени всички полети от и до Китай. "Ние сме първата държава в ЕС, която предприема такива мерки за безопасност”, заяви Конте, цитиран от ТАСС.

Епидемията в Китай бързо се разраства. От декември досега починалите от новия коронавирус в страната са 213, като за последното денонощие те са 42. Общо заразените в странат са над 9 600 по последна информация на здравните власти.

116 души са изписани след успешно лечение, а в болниците останат 5486 души. Още 32 хиляди са под наблюдение след контакт със заболели.

Наличието на опасния щам е регистрирано вече в 18 държави.

Във Франция беше потвърден шести случай на заразяване с новия коронавирус. Здравните власти съобщиха, че това е лекар от частна компания. Той е хоспитализиран в Париж.

В Германия  е регистриран още един човек, инфектиран с 2019-nCoV.  Случаят е в Бавария. Така общият брой на заболели нараства до петима. Проба от неговото ДНК е изпратена до Института "Пастьор", който трябва да определи дали има коронавирус или обичаен грип.

В САЩ бе регистриран първият случай на заразяване с коронавируса на човек от човек в страната. Става въпрос за мъж, който се заразил с вируса съпругата си. "Втори човек в щата Илинойс, който има положителен резултат за новия коронавирус, е жител от Чикаго и е съпруг на първия потвърден случай…", заяви директорът на Центровете за контрол и превенция на заболяванията Робърт Редфийлд.

Руското правителство ограничи преминаването през 16 контролно-пропускателни пункта на границата си с Китай днес от полунощ.

Здравните власти в Солун са нащрек, след като мъж беше приет в болница със симптоми, наподобяващи тези на китайския коронавирус.

Пакистан временно спря полетите до и от Китай. Властите на страната ще оценят повторно ситуацията след 2 февруари.

Зравните власти в България строго следят медицинското състояние на две българки, завърнали се от Китай и Тайланд. Двете жени в момента са под медицинско наблюдение в инфекциозни структури. Тази мярка е с превантивен характер заради съобщени от лицата грипоподобни симптоми и необходимостта да бъдат направени съответните изследвания с цел категоричното отхвърляне носителството на 2019-nCoV.

На брифинг здравният министър Кирил Ананиев съобщи, че с негова заповед вече функционира оперативна работна група, в която са включени всички компетентни институции.

До седмица на Летище София, Терминал 1, както и на летищата във Варна и Бургас, ще бъдат монтирани нови термокамери, които вече са поръчани. За нуждите на медицинските специалисти вече е направена поръчка за допълнително специализирано медицинско облекло, ръкавици и маски.

Световната здравна организация обяви вчера в края на деня глобална тревога заради новия коронавирус и призова държавите към координирани действия за ограничаване на разпространението му.

По думите на генералния директор на организацията Тедрос Гебрейесус, СЗО вярва във възможностите на Китай да спре епидемията.

Facebook объяви, че е предприела мерки за противодействие срещу дезинформация за новия коронавирус. В Instagram, която също принадлежи на социалната мрежа, са ноложени същите мерки. Компанията обещава да оповестява резултати от проверки на онези потребители, които неумишлено споделят недостоверно съдържание.

САЩ, Великобритания, Япония и други държави започнаха да извеждат своите граждани от Ухан, които при пристигането си в родините им, са поставяни под карантина.

Превод и редакция: iNews

Водещи

Най-четени