Корупционен скандал в Естония, арестуваха кмета на Талин 22.09 | 16:42

Изисляват получените от Сависаар рушвети на стотици хиляди евро

От iNews.bg

Властите в Естония арестуваха кмета на столицата Талин Едгар Сависаар по обвинение за взимане на подкуп в размер на стотици хиляди евро. Според разследващите през 2014 г. и 2015 г. той неколкократно е приемал подкупи под формата на недвижими имоти и привилегии както в своя полза, така и от името на трети лица, предаде Агенция "Делфи", цитирана от РБК.

Общата сума на "подаръците", от които се е възползвал, се оценява на няколкостотин хиляди евро, посочва изданието. Води се следствие срещу цял кръг от хора, за които се смята, че са участвали в корупционната схема. Всички заподозрени са естонски граждани. По предварителна информация сред задържаните е и собственикът на строителния концерн Rand&Tuulberg Айвар Тулберг.

Партия "Център", чийто председател е Сависаар, е най-голямата опозиционна формация в Естония. Традиционно е подкрепяна от говорещото руски население на страната. "Център" е известна с близките си връзки с Москва. През 2014 г. тя подписа споразумение за сътрудничество с партията на Владимир Путин "Единна Русия".

Миналата година Сависаар бе критикуван заради негови изказвания за конфликта в Украйна и по-конкретно заради думите му, че референдумът в Крим е легитимен.

 

На изборите през март тази година "Център" стана втора политическа сила с 24,8% подкрепа, което й осигури 27 места в парламента.

В края на март тази година Сависаар претърпя ампутация на крака заради усложнения при стрептококова инфекция и синдром на токсичен шок. В края на август кметът се върна на работа.  

Най-четени