Корупцията унищожава милиони човешки животи 03.09 | 20:00

Пресичането й ще осигури образованието за 10 млн. деца в Третия свят

От Христина Рафаилова

Корупцията води до физическото унищожение на хората. От организацията One, бореща се с бедността, твърдят, че благодарение на тези практики милиони граждани на бедните страни умират. 

За една година от страните от Третия свят биват отнемани по 600 млрд. паунда. Това от своя страна обрича на смърт безброй много хора, живеещи в мизерия. 

От One подчертават също така, че голяма част от постигнатото в борбата с крайната бедност е поставено в риск именно заради корупцията. 

Задълбочаване на хуманитарните проблеми на човечеството са свързани с използването на фирми фантоми и прането на пари. Според данни на организацията корупцията е пряк виновник за смъртта на 3,6 млн. души по света. 

От там призовават за масирани действия за пресичането на порочните практики, като парите, които ще бъдат спестени от при премахването на корупцията да бъдат инвестирани в здравеопазване в най - бедните страни. 

"Корупцията задушава частните инвестиции, намалява икономическия растеж, увеличава разходите за правене на бизнес и може да доведе до политическа нестабилност. В развиващите се държави тя обаче е истински убиец. Когато заради нея правителствата орязват инвестициите в здравни грижи, хранителни запаси и инфраструктура, това коства много човешки животи, повечето от които са на деца", коментират от One. 

От там са изчислили, че ако корупцията бъде ликвидирана Субсахарска Африка 10 млн. Деца там ще получат достъп до образование, както и ще могат да бъдат наети половин милион повече учители. Без подобни практики над 11 млн. болни от СПИН ще могат да получат лечение. 

Водещи

Най-четени