Космическа сума трябва на Босна, за да се възстанови след потопа 18.06 | 16:50

Страната започва болезнени реформи, за да спести пари

От Лазар Тодоров

Екип от специалисти на Европейския съюз, Световната банка, ООН и Босна и Херцеговина, наброяващ 110 членове, завърши оценката на щетите от наводненията в страната. Установено е, че щетите възлизат на над 3 милиарда конвертируеми марки или 1,5 милиарда евро, съобщава сръбският вестник Dnevni Avaz.

Според анонимен източник на вестника, тази оценка превишава първоначалните прогнози от 1,3 милиарда евро. Ясно е, че оценката ще бъде официално представена на пресконференция в Сараево и ще послужи като основа за голямата донорска конференция в Брюксел през първата половина на юли.

Очаква се на тази конференция различни донори да осигурят около 1 милиард евро помощ за Босна и Херцеговина. Основната част от тези средства най-вероятно ще бъдат предоставени под формата на изгодни кредити, а друга част – като безвъзмездна помощ.

Останалите средства Босна и Херцеговина ще трябва да си осигури сама. Според източника на Dnevni Avaz това ще направи неизбежни незабавните реформи в икономиката.

След опустушителните наводнения  в средата на май месец тази година в Босна и Херцеговина загинаха 17 души, а други 7 са обявени за изчезнали. Над 100 000 къщи в страната са станали негодни за живеене, а над една четвърт от четиримилионото население в страната е засегната. Активизирали са се над 2000 свлачища на Балканите от най-тежките наводнения, каквито Балканите не са виждали повече от 100 години. 

Водещи

Най-четени