Косовски сърби блокираха конвой на НАТО в Северно Косово 29.07 | 19:51

Косовските сърби барикадираха двата главни пътя в Северно Косово, които водят към Сърбия

От Андриян Георгиев

Ръководителят на сръбския екип за преговори с Прищина Борислав Стефанович съобщи, че сърбите в Северно Косово са блокирали днес конвой от коли на НАТО и му попречили да стигне до базата си, предаде Асошиейтед прес.

Стефанович заяви, че не може да поиска стотиците протестиращи да освободят пътя. 

Косовските сърби барикадираха двата главни пътя в Северно Косово, които водят към Сърбия, с трактори, ремаркета, дървени трупи, автомобилни гуми и насипана пръст, след като вчера силите на НАТО в Косово (КейФОР) поеха контрола над два гранични пункта на границата със Сърбия, съобщава Ройтерс.

Блокадите на пътищата спряха движението и в двете посоки.

"Няма да пуснем НАТО да мине. Стоим пред техните коли и ако НАТО иска да мине, трябва да ни убие всички, всеки мъж, жена и дете", казва Филип, косовски сърбин на барикадата близо до село Рударе.

Говорителка на НАТО от Прищина каза, че Алиансът иска проблемът да се реши без насилие, но ще действа, ако се наложи.

КейФОР се намеси, когато решението на косовските власти да изпратят специални полицейски части на двата гранични пункта предизвика безредици в северните райони на Косово, където живеят предимно косовски  сърби, непризнаващи правителството в Прищина, допълва БТА.

В сряда един от граничните пунктове бе подпален, както се предполага, от крайно десни групи от Сърбия. Сръбските органи на властта разследват дали това нападение наистина е било направлявано от националисти извън Косово.

Междувременно днес сръбският президент Борис Тадич заяви, че диалогът Белград-Прищина ще продължи, когато положението на граничните пунктове Бърняк и Ярине се върне в състоянието от преди кризата и намесата на специалните части на косовската полиция.

Той предупреди, че всичко, което става в Северно Косово, има последици върху целия регион.

"Акцията на специалните косовски части заплашваше да предизвика сблъсъци в широк мащаб в Западните Балкани, не само в Косово и Метохия", каза Тадич.

Той не изключи възможността подпалването на граничен пункт Ярине да е било инициатива на "криминални структури" от Прищина с помощта на престъпни елементи от Северно Косово.

Президентът още веднъж повтори, че Сърбия няма да се съгласи с никакви промени в Северно Косово, нито с каквото и да е изнудване, свързано с европейската интеграция. 

Водещи

Най-четени