Кот д'Ивоар на ръба на гражданска война 17.12 | 07:34

Международната общност оказва натиск на президента да напусне страната

От Нели Минчева

Кот д'Ивоар е обхванат от напрежение, след като при сблъсъци между силите за сигурност и привърженици на Аласан Уатара, който беше признат за победител в президентските избори, загинаха най-малко 20 души, съобщават световните агенции.

Според правозащитната организация "Амнести интернешънъл" страната, която някога беше смятана за модел за стабилност в един размирен регион, "е по-близо отвсякога до възобновяване на гражданската война" от 2002 и 2003 г., която доведе до разцеплението й.

До сблъсъците се стигна, след като досегашният президент Лоран Гбагбо обяви за невалидни признатите от ЦИК, ООН, САЩ, Франция и редица африкански държави резултати от президентските избори, според които опозиционният кандидат Аласан Уатара е победител.

Снаряд от ръчен гранатомет се взриви в оградата на американското посолство в бившата столица и най-голям град Абиджан по време на разразилото се насилие. При експлозията няма пострадали.

Стрелбата по улиците на Абиджан избухна, след като бойци от бунтовническите сили, които контролират северната част на страната и подкрепят Уатара, се опитаха да премахнат импровизирани заграждения край хотела, в който се е настанил техният кандидат. Уатара е охраняван от близо 800 полицаи и войници от силите на ООН, френски войници и бунтовници.

САЩ, бившата колониална владетелка Кот д'Ивоар Франция и африканските държави поставиха на Гбагбо ултиматум да напусне страната "до няколко дни", или да понесе строги санкции заедно с най-близките си поддръжници. Обсъжданите наказателните мерки включват замразяване на банкови сметки.

Според европейски дипломати Франция се е опитала да убеди другите страни членки от ЕС да изключат Гбагбо от списъка на лицата, подлежащи на санкции, за да могат да използват заплахата да наложат репресивни мерки и срещу него като още един коз, в случай че той се противопостави. Германия и още няколко европейски страни настояват Гбагбо да бъде включен в първоначалния списък.

Анонимен американски представител заяви, че от Гбагбо ще бъде поискано да замине в изгнание, макар че засега не се знае къде. "Той разполага с имоти в няколко държави и може да се настани във всеки от тях, но трябва да напусне" страната, заяви американският представител.

По-рано този месец президентът на САЩ Барак Обама предложи на Гбагбо покана в Белия дом, ако признае резултатите от изборите и се оттегли. Той обаче не получи отговор. Обама също така предупреди, че ще подкрепи усилията за изолиране на Гбагбо и подвеждането му под отговорност, ако откаже да се оттегли от властта.

Гбагбо е на власт в Кот д'Ивоар, който е най-големият производител на какао в света, от 2000 г. Тогава той спечели оспорвани избори и хиляди негови привърженици се стекоха по улиците, за да му помогнат да свали генерал Робер Гей, дошъл на власт с военен преврат и обвиняван в опити да фалшифицира изборните резултати.

Водещи

Най-четени