Кошмар в Китай – кръвожадни стършели взеха 40 жертви 04.10 | 19:58

Смъртоносните насекоми са над 4 пъти по-големи пчелите и отровата им е изключително токсична

От Лазар Тодоров

Ята от кръвожадни стършели убийци взеха живота на повече от 40 човека и раниха други 1600 в Северен Китай, съобщава изданието Daily Мail.

Най-засегнатите градове са Анканг, Ханионг и Шанглуо в северната част на Китай. Властите са мобилизирали медицински екипи, които да оказват спешна помощ на пострадалите. Пожарните екипи са се заели с унищожаване на кошерите на стършелите.

Насекомите оставят тъмни и дълбоки рани по телата на жертвите си. В този период септември-октомври те се размножават и след това мигрират, като сега са най-агресивни. Предполага се, че сухото, горещо време също е предпоставка за жестоките нападения. 

Телата на смъртоносните насекоми са около 5 см дълги, а жилата им – 6 мм. В Китай този вид насекоми са известни под името "ху фенг" или "гигантски стършел".

Ужилването от този вид стършел води до изключително остра алергична реакция, която дори предизвиква смърт. Отровата на насекомите е силно токсична и може да доведе до анафилактичен шок и бъбречна недостатъчност. Ужилването е много болезнено. Размерът на стършелите е 4 пъти по-голям от този на обикновените медни пчели. Има пострадали, които са с над 200 ужилвания по тялото си.

"Колкото повече бягаш, толкова повече те гонят", разказва един от пострадалите, който е бил гонен от насекомо над 200 метра.

"Много е трудно да се предотвратят атаките на стършелите, тъй като гнездата са скрити и на трудно достъпни места", разказва Шуничи Макино, изпълнителен директор на Института за изследване на горските площи в Китай.