Край на военното положение в Украйна 26.12 | 16:44

Порошенко обяви официално, че отменя извънредната ситуация

От iNews.bg

Президентът на Украйна Петро Порошенко официално обяви прекратяването на военното положение в страната. "Това е моето официално решение", каза той на заседание на Съвета за национална сигурност и отбрана, предаде Нова ТВ, позовавайки се на БГНЕС. 

"Днес, в 14:00 часа (местно време), военното положение се прекратява. Това е моето официално решение, то се основава на анализ на всички компоненти на настоящата ситуация по сигурността", каза той, отбелязвайки, че няма планове да го удължава. Той обясни решението си с нежелание да ограничава правото на гражданите да избират и да бъдат избирани. Порошенко гарантира, че президентските избори ще се проведат, както беше планирано, на 31 март 2019 година.

"Ще защитим демокрацията. И гарантираме, че президентските избори ще се проведат на 31 март 2019 г.", каза той на заседание на Съвета за национална сигурност и отбрана.

Основното постижение на военното положение президентът отбеляза в значителното увеличаване на отбранителните способности на страната. "Много работа беше свършена по преразпределението на войските, преоборудването на броя на резервите от първа необходимост, доставките на нови оръжия и модернизирането на техниката и въоръжението", каза той.

Военното положение беше въведено на 26 ноември в продължение на 30 дни в десет региона на страната. Причината за въвеждането му беше инцидентът в Керченския проток на 25 ноември, когато три кораба на Военноморските сили на Украйна нарушиха процедурата за преминаване през териториалните води на Руската федерация, докато плаваха от Черно море до Азовско море. Корабите бяха задържани с оръжие и 24 членове на екипажа бяха арестувани от съда на Симферопол по обвинение в незаконно преминаване на държавната граница на Руската федерация.

Първоначалният план на Порошенко за въвеждане на специален правен режим в продължение на 60 дни в цялата страна беше категорично отхвърлен от депутатите на Върховната Рада, които видяха в тази идея желанието на държавния глава да отложи и дори да отмени президентските избори, насрочени за 31 март в страната. В резултат на това президентът беше принуден да отстъпи, ограничавайки срока на военното положение до 30 дни, така че той "да не се припокрива с предизборната кампания" и се отказа да го разпространи в цялата страна, ограничавайки се само до десет региона. 

Водещи

Най-четени