Край на опитите за примирие в Украйна - бунтовниците предприемат мащабна офанзива 23.01 | 14:07

Сепаратистите отказват всякакви разговори за спиране на огъня

От Христина Рафаилова

Опитите за провеждане на разговори за прекратяване на огъня в Източна Украйна претърпяха пълен провал. Проруските сепаратисти заявиха, че стартират  мащабна офанзива.  

Премиерът на самопровъзгласилата се Донецка народна република Александър Захарченко заяви, че бунтовническите сили ще държат фронтовата линия в границите на Донецк. 

"Нашата страна няма да прави никакви нови опити за  разговори за постигането на примирие", каза той, цитиран от РИА Новости. Той добави, че бунтовниците ще атакуват само в рамките на областта, но ако бъде забелязана заплаха от други посоки, то тя ще бъде неутрализирана. 

"Киев не разбира, че ние може да атакуваме едновременно в три различни направления", обяви Захарченко. 

Преди ден  украинските сили  се оттеглиха  от основния терминал на летището в града, където  се водиха ожесточени сражения със сепаратистите.  

Според властите в Киев украинските сили държат части от аерогарата, но по време на боевете са загинали шестима войници, а 16 са ранени. 

Преди ден  снаряд улучи спирка на градския транспорт в Донецк, като уби 9 души, като двете воюващи страни се обвиняват взаимно за смъртта им 

Същевременно руски учените предупредиха, че в Украйна може да настъпи сериозна демографска криза заради конфликта в източната част на страната.  

Водещи

Най-четени