Край на политическата криза в Армения 08.05 | 16:27

Никол Пашинян бе избран от парламента за нов премиер

От iNews.bg

Политическата криза в Армения приключва. Страната вече има нов премиер. Парламентът в Ереван избра лидерът на досегашната опозиция Никол Пашинян за министър-председател, предаде БНТ. До рокадата се стигна след протести срещу управляващите, които продължиха няколко седмици.

Депутатът и бивш журналист беше единствен кандидат. Той получи подкрепата на 59 депутати при необходими 53 гласа. Това обаче се случи при второто гласуване на кандидатурата на 42-годишния Пашинян в парламента за осем дни след неуспеха му при първия опит да бъде избран за премиер, който беше на 1 май.

"Време е Армения да се събуди. Господ направи това за нас чрез Никол Пашинян. Надяваме се, че това събуждане ще донесе много победи, включително и във финансовата сфера. Трябва да се разбираме по-добре. И това виждаме тук: толкова много обединени хора", казва Арен Гаспарян, жител на Ереван.

Предишният премиер Серж Саркисян подаде оставка след масовите протести на привържениците на опозицията, довели и до разпадане на управляващата парламентарна коалиция. Недоволството на арменците продължи 3 седмици.

Най-четени