Красноречиво: Яценюк си отива освиркан от своите, но аплодиран от САЩ 11.04 | 14:39

Украинците за малко да го линчуват заради корупция, а Вашингтон го поставя на пиедестал

От iNews.bg

В Украйна и с Украйна се случват странни неща. Премиерът Арсений Яценюк без малко да бъде линчуван от собствения си народ при последните многохилядни протести.

Корумпираното правителство успя да вбеси до такава степен народа на Украйна, че се наложи бронирани коли да охраняват парламента от гнева му.

Народът на Украйна иска премиерът да бъде разследван, заедно с повече от половината кабинет за кражбата на милиарди украински гривни. Правителството не просто не успя да спре корупцията, ами се омеши с нея и допусна непосилна за хората инфлация от 40%.

Мнозина сравниха управляващите с олигарси, които точат кръвта и парите на украинците от десетилетия и в известен смисъл оставката може да се окаже спасението на Арсений Яценюк.

Всичко това обаче сякаш не се забелязва от Вашингтон. Вместо обективна оценка на досегашното управление вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън изпрати Яценюк с благодарности за партньорството му със САЩ в това "историческо за Украйна време".

Байдън, за разлика от украинския народ, оценил положително резултатите от управлението в Украйна за последните две години, като говорил колко били необходими, макар и трудни, направените икономически реформи, европейската интеграция и енергийната независимост на Украйна. Последните две, трябва да отбележим, са съвсем под въпрос.

Байдън също така поискал от Порошенко и новият премиер Владимир Гройсман да си сътрудничат с Яценюк.

Водещи

Най-четени