Краят на ТАНЮГ, един от последните символи на Югославия 04.11 | 18:27

Емблемата на югославската журналистика просъществува от 1943 година до днес

От iNews.bg

Емблемата на югославската журналистика ТАНЮГ престана да същестува като юридическо лице. На двата търга, обявени от кабинета, не е се явил нито един кандидат. Междувременно съдбата на десетките журналисти, които работят за агенцията още не е ясна, защото правителството не може да вземе решение дали да я правърне е правителствена информационна служба.

ТАНЮГ, по ирония на съдбата, е истински символ на съдбата на Югославия. Самото ѝ име е Телеграфна агенция на Нова Югославия.

ТАНЮГ бе създадена през 1943 година, когато Югославия все още се намираше под окупацията на Германия, от Титовите партизани. През годините имаше върхове и падове. По времето на Студената война например агенцията беше в истински разцвет. В известен смисъл обаче съдбата на ТАНЮГ следваше тази на държавата.

След разпадането на СФРЮ през '90-те години на миналия век, тя остана телеграфна агенция на Съюзна република Югославия, през 2003 г. - на Сърбия и Черна гора, а от 2006 г. - на Сърбия.

Кризата в Сърбия принуди агенцията да съкрати много кореспонденти и властите така и не съумяха да я спасят от продажба. Така се стигна до решението на кабинета да я обяви за приватизация.

Най-четени