Кремъл блокира 899 сайта на „Ислямска държава“ за вербуване на бойци от Русия 14.10 | 12:38

Според САЩ армията на джихадистите в Сирия и Ирак наброявала само 20-30 хил. души

От iNews.bg

Федералната служба на за надзор в сферата на съобщенията, информационните технологии и масовите комуникации "Роскомнадзор" е блокирала 899 интернет страници, в които "Ислямска държава" вербува последователи. Това съобщава вестник "Известия", цитиран от Фокус.

Бойците на джихадистката групировка са започнали да вербуват руските граждани, използвайки похвати на туристическия бизнес, се посочва в документа, изготвен от експерти на "Роскомнадзор". Под формата на брошури есктремистите разпространявали информация за начините, чрез които привържениците им могат да пресекат границите на Сирия и да се присъединят към редиците на джихадистите.

След проучване на интернет пространството федералната служба е взела решение да забрани 899 адреса, за които се смята, че са модерирани от радикалните бойци на "Ислямска държава".

"В момента в Сирия и Ирак се бият около 30 000 бойци на "Ислямска държава", съобщи днес говорителят на централното командване на САЩ за Близкия Изток полковник Стив Уорън, цитиран от УНИАН, цитирана от Фокус.
"По наши оценки там (в района на бойните действия) се намират между 20 и 30 хил. вражески бойци", отбеляза полк. Уорън.

Той обаче не коментира информацията в медиите, че в хода на военната операция на САЩ са ликвидирани около 20 000 екстремисти.

 

Водещи

Най-четени