Кремъл завзема Беларус днес, ето я тактиката 05.04 | 10:15

Руският президент Владимир Путин и беларуският президент Александър Лукашенко ще се срещнат в Москва днес и утре – 5 и 6 април

От iNews.bg

Кремъл вероятно ще се опита да принуди Беларус да продължи да се интегрира в Съюза, когато руският президент Владимир Путин и беларуският президент Александър Лукашенко ще се срещнат в Москва днес и утре – 5 и 6 април. На 4 април Кремъл обяви, че Путин и Лукашенко ще се срещнат за частни двустранни разговори на 5 април и ще присъстват на заседание на Висшия държавен съвет на Съюзната държава в Москва на 6 април.

Кремъл заяви, че на заседанието на Върховния държавен съвет на Съюзната държава ще бъде разгледано изпълнението на Договора за Съюзната държава чрез 28 различни програми на Съюзната държава от 2021 г. до 2023 г. – вероятно пакетът от 28 пътни карти за интеграция, който Лукашенко ратифицира през ноември 2021 г.

Това се посочва в дневния анализ за ситуацията в Украйна на Института за изследване на войната (ISW), предаде News.bg

Кремъл заяви, че руските и беларуските официални лица планират да се споразумеят и по други неуточнени "практически въпроси на по-нататъшната интеграция", вероятно в областта на обмена на разузнавателни данни, тъй като директорът на руската Служба за външно разузнаване (СВР) Сергей Наришкин се срещна с Лукашенко в Минск и обсъди руско-беларуския обмен на разузнавателни данни на 4 април.

Възможно е Кремъл да окаже натиск върху Беларус за повече интеграционни отстъпки под знака на защитата на съюзната държава от претендираните западни военни и/или терористични заплахи.

Кремъл продължава да се опитва да използва ядрени заплахи, за да възпре предоставянето на западна военна помощ на Украйна преди планираната контраофанзива на Украйна. Руският министър на отбраната Сергей Шойгу обоснова решението на Русия да разположи тактически ядрени оръжия в Беларус, като обвини НАТО, че засилва бойната подготовка и разузнавателните дейности в близост до руската и беларуската граница, и обвини Запада, че ескалира войната в Украйна, като предостави допълнителна военна помощ на Украйна на 4 април.

Шойгу засили съществуващите руски ядрени заплахи, като заяви, че Беларус разполага с бойни самолети и системи "Искандер-М", способни да нанасят ядрени удари.

Шойгу заяви също, че на 3 април беларуските ракетни сили са започнали обучение в Русия за работа със системите "Искандер-М", включително за използване на тактическо ядрено оръжие.

Изявленията на Шойгу не представят нова информация за обучението на Беларус и вероятно са част от информационна операция. ISW по-рано съобщи, че беларуски военнослужещи са се обучавали със системите "Искандер" в Русия от февруари 2023 г.

Съживената реторика на Шойгу за ядрено изнудване съвпада с присъединяването на Финландия към НАТО и новия пакет от помощи на САЩ за Украйна.

ISW продължава да оценява, че рискът от ядрена ескалация остава изключително нисък и че е много малко вероятно руското разполагане на тактически ядрени оръжия в Беларус да повлияе на реалностите на бойното поле в Украйна.

Освен това разположените от Русия ядрени оръжия в Беларус почти сигурно ще останат под контрола на руския персонал, постоянно разположен в Беларус.

Демонстративната реакция на финансиста от "Вагнер Груп" Евгений Пригожин на убийството на руския блогър Максим Фомин (Владлен Татарски) показва, че Пригожин вероятно смята, че нападението е било отчасти насочено срещу него самия. Пригожин организира събитие на 4 април в останките от ресторанта, където Фомин беше убит от самоделно взривно устройство на 2 април.

Пригожин твърди, че е пристигнал на мястото от фронтовата линия на Бахмут възможно най-бързо, за да почете паметта на Фомин. Пригожин обяви, че възнамерява да разшири "Кибер фронт Z" – свързаната с Вагнер ултранационалистическа група, която проведе фаталното събитие за Фомин – в социално движение, което се бори срещу външни заплахи.

Пригожин заяви, че от 2014 г. насам групата "Вагнер" осуетява опитите на неназовани действащи лица да я елиминират.

Пригожин също така отбеляза, че ще предложи финансова компенсация на участниците в събитието. Публично демонстративната реакция на Пригожин и неясните обвинения в кампания срещу Вагнер подсказват, че Пригожин вероятно се опитва косвено да представи инцидента като атака срещу него.

Реакцията на Пригожин също така показва, че той възнамерява да продължи да заема централна позиция в руската провоенна ултранационалистическа общност, въпреки заплахата от насилие и отпор.

Кремъл продължи да се опитва (фалшиво) да успокои руската общественост, че войната в Украйна няма да има значителни дългосрочни икономически последици. На 4 април руският президент Владимир Путин посети Тулския железопътен машиностроителен завод и се опита да отговори на икономическите проблеми на работниците.

По-късно Путин проведе заседание на Президиума на Държавния съвет, за да обсъди развитието на руската промишленост в условията на санкционен натиск, по време на което заяви, че санкциите имат положителни резултати, тъй като принуждават руските фирми да възприемат заместването на вноса – аргумент, който Кремъл изтъква спорадично след анексирането на Крим през 2014 г.

И на двете срещи Путин предположи, че руската промишленост като цяло ще може да се развива така, както се разви руският селскостопански сектор след налагането на западните санкции през 2014 г.

Преди това Путин разчиташе на примера за растежа на руското селско стопанство след 2014 г., за да успокои руснаците от икономическите им тревоги, но все още не е предложил конкретни предложения за това как руската промишленост ще увеличи вътрешното производство по подобен начин.

ISW по-рано оцени, че Кремъл вероятно ще се бори да успокои руснаците за икономическите им притеснения, като същевременно създава информационни условия за продължителна война в Украйна и мобилизира по-голяма част от руската отбранителна индустриална база (ВПК).

Кремъл вероятно се опитва да прехвърли отговорността за разширяването на руската промишленост върху регионалните органи, за да се изолира от евентуални критики за влошаващото се икономическо положение на Русия. Путин подчерта необходимостта регионалните фондове за индустриално развитие да поемат по-голяма роля в подкрепата на руската промишленост и заяви, че руското правителство трябва да обмисли рефинансиране на регионалните фондове за тези усилия, включително от федералните резервни фондове.

На 3 април руският министър на финансите Антон Силуанов също се опита да успокои руската общественост, като заяви, че няма да има проблеми с финансирането на бюджетните задължения и че резервите ще покрият намаляващите приходи от петрол и газ във федералния бюджет.

Силуанов заяви, че е малко вероятно руските власти да попълнят резервите във Фонда за национално благосъстояние през 2023 г.

Нарастващата прекомерна зависимост на Русия от финансиране чрез резервите може да доведе до по-нататъшна икономическа нестабилност.

Основни изводи

Кремъл вероятно ще се опита да принуди Беларус да продължи да се интегрира в Съюза, когато руският президент Владимир Путин и беларуският президент Александър Лукашенко се срещнат в Москва на 5 и 6 април.
Кремъл продължава да се опитва да използва ядрени заплахи, за да възпре предоставянето на западна военна помощ на Украйна преди планираната контраофанзива на Украйна.
Демонстративната реакция на финансиста от групата "Вагнер" Евгений Пригожин на убийството на руския милиблогър Максим Фомин показва, че Пригожин вероятно смята, че нападението е било отчасти насочено срещу него самия.
Кремъл продължава да се опитва (фалшиво) да успокои руската общественост, че войната в Украйна няма да има значителни дългосрочни икономически последици.
Кремъл вероятно се опитва да прехвърли по-голяма отговорност за развитието на руската промишленост върху регионалните органи, за да се изолира от евентуални критики за влошаващото се икономическо положение на Русия.
Руските сили проведоха ограничени сухопътни атаки по линията Сватово-Кремине.
Руските сили продължиха настъпателните операции във и около Бахмут, както и по фронтовата линия Авдиевка-Донецк.
Руските сили продължават да се подготвят за очакваното според слуховете украинско контранастъпление в южна посока.
Руският министър на отбраната Сергей Шойгу заяви, че текущият пролетен цикъл на руската военна повинност протича по план, напредва толкова бързо, колкото е планирано, и е приключила първоначалната военна регистрация.
Руски окупационни служители опровергаха украинските съобщения, че руските окупационни власти подготвят планове за евакуация от окупираните региони на Украйна.
Беларуските държавни медии твърдят, че според съобщенията беларуският Комитет за държавна сигурност (КГБ) е арестувал двама мъже по подозрение в опит за терористично нападение в Гродно.

Водещи

Най-четени