Кризата в Македония се задълбочава 04.03 | 14:02

ВМРО-ДПМНЕ иска нови избори, Заев и албанците – да правят правителство

От iNews.bg

Политическата криза в съседна Македония продължава да се задълбочавва. Трите водещи партии в Република Македония ВМРО-ДПМНЕ на Никола Груевски, Социалдемократическия съюз /СДСМ/ на Зоран Заев и Демократическият съюз за интеграция /ДСИ/ на Али Ахмети излязоха със специални декларации по повод политическата криза в Македония и вариантите за изход от нея. ДСИ и СДСМ имат общи възгледи относно изхода от кризата, докато ВМРО-ДПМНЕ се обявява за нови избори и отказ от т.нар. албанска платформа, предаде БГНЕС.

В декларацията на ВМРО-ДПМНЕ се казва, че партията няма да позволи да бъдат приети никакви решения, които застрашават държавните и национални интереси на Македония. Според нея Социалдемократическият съюз на Заев е принуден и рекетиран да приеме платформата и нейното реализиране. В декларацията се казва още, че не е толкова важно, че Заев е бил рекетиран, а много по-важно е, че трябва да се предотврати изпълнението на тази платформа (албанска-бел. ред. ). Нейното изпълнение ще означава преструктуриране на Македония и опасност от ново напрежение. От партията на Груевски отново подчертават, че ще дадат подкрепата си за съставяне на правителство начело със Зоран Заев, ако той се откаже от албанската платформа и нейното изпълнение. ВМРО-ДПМНЕ отново призовава за провеждане на предсрочни парламентарни избори, които според тях са най-доброто решение за изход от кризата.

С политическа декларация излезе и албанската партия Демократически съюз за интеграция (ДСИ) на Али Ахмети. В документа се призовава президентът Георге Иванов да връчи мандат за съставяне на правителство на Зоран Заев. От ДСИ уверяват, че албанската платформа е общ документ на албанските политически партии в Македония, който е изготвен и подписан в Скопие и не е наложен от външен фактор.

Социалдемократическият съюз на Заев също разпространи специално съобщение, в което се подчертава, "че демократичните процеси са започнали и че волята на мнозинството се представлява от подписите на 67 депутати, които много бързо трябва да се реализират чрез формиране на ново правителство и създаване на демократични институти”. "Търсенето на нови избори е опит да се отложи и задълбочи политическата криза. Ако сега не се зачита волята на мнозинството на гражданите, тя няма да се зачита и след изборите. Волята на гражданите е много ясна, те избраха промени и ново реформаторско правителство”, се казва в декларацията на СДСМ.

Според партията на Заев, Георге Иванов и Никола Груевски са длъжни много бързо да разрешат бърз и мирен преход на властта в Македония. Никола Груевски и ръководството на ВМРО са длъжни да приемат концепцията за общество на всички, което укрепва единството на държавата и подобрява качеството на живот на всички граждани, вместо да насърчава измислени разделения, заявяват още от СДСМ.

Водещи

Най-четени