Кризата принуди и Пентагона да икономисва 07.01 | 10:25

Със 78 милиарда долара се съкращават разходите първоначално

От Елена Коцева

Със 78 милиарда долара се намалява военният бюджет на САЩ. За мащабните икономии във военния бюджет на САЩ обяви министърът на отбраната Робърт Гейтс.

Намеренията са икономиите да бъдат реализирани в следващите пет години, като се очаква да спестят общо 100 милиарда долара.

Изявлението на Гейтс съвпада с началото на работа на новия състав на конгреса на САЩ, където в долната палата мнозинство вече имат републиканците – политическите противници на настоящата администрация. Очакванията са, че именно републиканците ще се противопоставят на подготвените икономии от военния сектор.

Робърт Гейтс многократно е настоявал за ограничаване на бюджета на Пентагона и намаляване на текущите разходи. Според него е необходимо съкращаване на щатове, драстично намаляване на числеността на персонала на щабовете, сливане на отбранителни агенции и орязване на офицерския корпус.

Бюджетният дефицит и затруднената от кризата икономика засилиха още повече обществения натиск срещу разточителните военни сили на САЩ.

Освен съкращаване на щатове и административните икономии, по думите на Гейтс икономиите се реализират и от отлагане на някои от програмите на Пентагона, пише БиБиСи.

Сред оръжията, чиято разработка ще бъде изоставена, е амфибийната експедиционна бойна машина EFV (Expeditionary Fighting Vehicle), разработвана за нуждите на морската пехота от компанията General Dynamics.

Още отдавна Гейтс изрази скептицизма си по отношение на тежките бойни машини, сред които и танвовете и EFV, като заяви, че в съвременните войни те не играят вече такава важна роля както в миналото.

Икономиите ще засегнат и най-голямата оръжейна програма на Пентагона - изтребителят F-35 на корпорацията Lockheed Martin.

След оповестяването на мерките Робърт Гейтс коментира, че е крайно време САЩ да преустановяват политика си, породена след атентатите от 11 септември, при която "безкрайни потоци пари се харчат без това да е обмислено внимателно".

Военният министър увери, че икономисаните 100 милиарда долара ще бъдат вложени в модернизация на тези системи, които са изключително важни за сигурността на страната.

 

Водещи

Най-четени