Кризата с бежанците обедини Балканите 22.04 | 14:15

Държавите от региона започват съвместна работа по избягването на инциденти като Идомени

От iNews.bg

Сътрудничеството около бежанската криза трябва да се засили, за да се избегнат инциденти като тези на Идомени (Сехово), а Гърция трябва по-бързо да премести бежанците от македоно-гръцката граница в лагери. Това заяви македонският министър на външните работи Никола Попоски по време на първия ден от срещата за бежанската криза в Солун между четирите балкански държави Гърция, България, Македония и Албания.

Попоски допълни още, че според него е необходимо да бъдат обсъдени мерките за справяне с нелегалната миграция и е добре, че на срещата има представители както на външните, така и на вътрешните министерства.

Сред темите, които министрите ще обсъждат, са и тези за засилването на сътрудничеството между балканските държави, борбата с нелегалната миграция и сигурността на границите, но също така и въпросите с европейските програми и подобряването на икономическото, културното и академичното сътрудничество на регионално ниво, предаде БГНЕС.

Във връзка с разговорите за бежанската криза Попоски посочи, че срещата е добра възможност да се продължи диалога за мерките за изграждане на доверие с гръцката страна. Този въпрос ще бъде обсъден по-подробно днес на двустранна среща между Кодзияс и Попоски.

"Няма да позволим заради настоящата криза да пострада една много по-значима цел, а това е засилването на доверието между Гърция и Македония и излизането от задънената улица, в която се намираме от дълго време", посочи още Попоски.

Водещи

Най-четени