Крим преговаря с похитителите – били кротки и не прилагали сила 27.02 | 10:35

Служителите в парламента и Съвета на министрите помолени да не ходят на работа

От Антония Михайлова

Във връзка с превземането на Съвета на министрите на Крим служителите на автономния парламент са помолени да не ходят на работа, съобщава Управлението за информационна политика на парламента АРК.

"Сградата на Съвета на министрите на Автономна република Крим беше завладяна от неизвестни въоръжени лица. В тази връзка убедителната молба до всички служители е днес, 27 февруари, да не се явяват на работа", се казва в съобщението.

Тази сутрин сградата на кримския парламент беше превзета от около 30 въоръжени лица в черна униформа, маски и автомати "Калашников". Няколко души от охраната били помолени да напуснат Върховния съвет и да предадат оръжието си.

Председателят на Съвета на министрите на Крим Анатолий Могильов е започнал преговори с неизвестните похитители, които издигнаха руския флаг над сградите на Съвета на министрите и парламента на автономната област, съобщава местният сайт "Навигатор". Преговорите са започнали в 9 часа българско време.

"Лицата, които се намират в сградата, не проявяват никаква агресия", казал Могильов. Те обаче взривили граната, когато към сградата се опитали да се приближат журналисти, предава УНiАН.

Веднага след това станало ясно, че завладелите сградата на Съвета на министрите и парламента на Крим отказват да преговарят с ръководството на генералното консулство на Русия, съобщил зам.-председателят на Съвета на министрите Рустам Темиргалиев.

Ако украинският парламент днес се опита да повдигне въпроса за ликвидирането на автономния статус на Крим под предлог издигнатото знаме на Русия над двете сгради, това ще предизвика още по-голямо неприемане на новата киевска власт от жителите на полуострова, съобщава лидерът на партия "Руски блок" Генадий Басов, депутат от градския съвет на Севастопол.

"Такива стъпки на украинските политици само ще хвърлят дърва в огъня, който вече гори в Крим. Народът още по-активно ще се опълчи срещу сегашната власт", казал той. "В Севастопол е обявена мобилизация. На помощ на кримчани тръгват хора. Това ще бъде мирен митинг", уточнява Басов.

На целия полуостров Крим спешно се формират отряди за самоотбрана, които се отправят към Симферопол, съобщава ИТАР-ТАСС.

Водещи

Най-четени