Крим става част от Русия 06.03 | 12:17

Парламентът на автономията гласува присъединяването ѝ към федерацията

От Христина Рафаилова

Върховният съвет на Крим гласува днес автономната република да стане част от състава на Русия, информира Интефакс. Депутатите приеха постановление за стартиране на процедурата за присъеднияване на Крим към федерацията. То е адресирано до руския президент Владимир Путин и до Думата. 

Малко след това парламентът в Москва обяви готовност да разгледа влизането на автономната република в състава на федерацията. Това можело да се случи още следващата седмица. 

Крим в момента е част от състава на Украйна и се превърна в най-горещата точка в света. След като проруският президент Виктор Янукович беше свален от власт, Москва взе решение да изпрати военни сили на полуострова. 

Това беше разчетено от правителството в Киев като обявяване на война. 

След смяната на властта черноморската държава Крим беше обхваната от протести в "за" и "против" Русия. Парламентът там  реши на 30 март да се проведе референдум за разширяването на правомощията на автономията. Въпреки гласуваното постановление допитването до народа ще се проведе. Присъединяването към Русия ще стане именно по силата на самоопределението на гражданите на Крим. Датата на референдума беше променена на 16 март. На него гражданите ще могат  да изберат дали републиката да стане част от Русия или да остане като автономна област в пределите на Украйна. 

Същевременно в руската Дума беше внесен законопроект, който да улесни процедурата за присъединяването на Крим към състава на Руската федерация. 

Конфликтът между Москва и Киев заради Крим предизвика бурни реакции от страна на международната общност. ЕС и САЩ заплашиха със санкции Русия. 

ЕС и САЩ определиха дислоцирането на руски военни формирования в Украйна като акт на агресия и нарушаване на суверенитета и целостта на страната.

Водещи

Най-четени