Кристалина Георгиева: Планът „Юнкер“ е успешен - 50 млрд. евро в икономиката на ЕС 31.10 | 17:23

Резултатите обаче не се виждат заради кризата с мигрантите

От iNews.bg

"Резултатите от планът "Юнкер” не са видими, но вече дават значителен резултат за 2015 г. Това са 50 млрд. евро допълнителни инвестиции в икономиката на Европа – значително постижение за ЕК, Европа и лично за мен". Това заяви пред БНР зам.-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева.

"Първият и най-важен приоритет беше и остава да се увеличат инвестициите в Европа, за да има повече работа за хората, да имаме по-конкурентоспособна икономика и успехите са налице”, посочи тя.

Българският еврокомисар по бюджет и човешки ресурси смята, че тези резултати не се забелязват много, тъй като вниманието на ЕК и обществото в момента е насочено към кризата с бежанците и нейното решаване.

"Планът "Юнкер” не само вече работи, а и има значителен резултат за 2015г. – 50 млрд. евро допълнителни инвестиции в икономиката на Европа. Това за Комисията и за Европа е голямо постижение. То е голямо постижение и лично за мен”, изтъкна Кристалина Георгиева.

"Тези 100 млн. евро, с които влязохме, вече са в България и ще имаме, разбира се и други проекти. Ние сме една от страните, където планът "Юнкер” първи заработи с кредити за малки и средни предприятия", отбеляза еврокомисарят.

Според нея второто нещо, по което се работи и "върви напред", са действията, свързани с разширяването и задълбочаването на вътрешния пазар на ЕС. Общият ни пазар за нас е най-голямата конкурентна сила на ЕС", подчерта Георгиева.

По отношение на капиталовия пазар пък посочи, че "има приета програма, определени са и параметрите на "Енергийния съюз” и някои от параметрите в областта на газовите връзки". "Вече има възможност да работи като един пазар - с конкретни проекти и програми, които се изпълняват", обобщи Кристалина Георгиева.

Водещи

Най-четени