Кристалина Георгиева: Сегашната криза е по-тежка от онази от 2008 г. 09.04 | 16:47

В МВФ предричат най-големия икономич1ески спад от Голямата депресия насам

От iNews.bg

Глобалната пандемия на коронавирус причинява невиждана досега икономическа криза и ще изисква масиран отговор за осигуряване на възстановяване, каза в четвъртък шефката на МВФ Кристалина Георгиева, предаде БГНЕС.

Тя предупреди, че "глобалният растеж ще се превърне рязко отрицателен през 2020 г.", като 170 от 180-те членове на Международния валутен фонд ще изпитват спад на доходите на глава от населението.

"Всъщност ние предвиждаме най-лошия икономически спад след Голямата депресия", каза Георгиева в реч, която предхожда пролетните срещи на МВФ и Световната банка през следващата седмица, които ще се проведат виртуално поради ограниченията, наложени заради COVID-19.

Дори и в най-добрия случай МВФ очаква само "частично възстановяване" през следващата година, като се предположи, че вирусът отшуми по-късно тази година, което да позволи на нормалния бизнес да се възобнови, тъй като блокирането, наложено за ограничаване на разпространението на вируса, се премахва.

Но "може да се влоши" и "има огромна несигурност около прогнозите" и продължителността на пандемията.

Държавите вече са предприели стъпки на обща стойност 8 трилиона долара, но Георгиева призова правителствата да направят повече, за да осигурят "спасителни линии” за бизнеса и домакинствата, за да се "избегне стрес на икономиката, който би затруднил възстановяването много повече”.

Във вторник МВФ ще публикува Световната икономическа перспектива с мрачни прогнози за своите членове за тази и следващата година. През януари МВФ прогнозира растеж в световен мащаб от 3,3% през тази година и 3,4% през 2021 г. Но това беше различен свят.

"Мрачните перспективи се прилагат както за напредналите, така и за развиващите се икономики. Тази криза не знае граници. Всички са засегнати”, каза Георгиева.

Тя отбеляза, че около 100 милиарда долара инвестиции вече са избягали от развиващите се пазари – повече от три пъти повече от изтеглянето на капитали, наблюдавано при световната финансова криза през 2008 г.

Водещи

Най-четени