Круизен кораб аварира, евакуираха 1300 пътници 24.03 | 10:51

Инцидентът стана край Норвегия

От iNews

Мащабна евакуация край бреговете на Норвегия. 1300 души бяха евакуирани по спешност от борда на круизен кораб заради повреда в двигателя, съобщава Би Би Си, цитирана от Нова тв.

Морските спасителни служби съобщиха, че корабът "Вайкинг скай" се приближавал към брега, носен от вълните, и е изпратил сигнал за помощ.

Съдът е собственост на Вайкинг оушън круизиз (Viking Ocean Cruises), част от група Вайкинг круизиз (Viking Cruisеs), основана от милиардера Торстейн Хаген. Според сайта на компанията корабът е с капацитет 930 пътници. Към него са се отправили хеликоптери и плавателни съдове, а на сушата са подготвени места за настаняване на пътниците, уточниха спасителните служби. Ветровете са със скорост 38 възела (70,3 км в час - бел. прев).  

По-късно норвежката брегова охрана съобщи, че всички пътници и екипаж на кораба "Вайкинг скай" са невредими на брега. Въпреки високите вълни и силния вятър спасителни хеликоптери успели да се доберат до кораба и да помогнат на "корабокрушенците".  Мястото, където се намира плавателният съд в момента е едно от най-опасните за плаване по норвежкото крайбрежие. 

От МВнР увериха, че на бедстващия плавателен съд няма български граждани.

Водещи

Най-четени