Кудрин хвърли оставка, не иска Медведев за премиер 27.09 | 11:53

Той оглавяваше финансовото министерство на Русия в продължение на 11 г.

От Петя Михайлова

Руският вицепремиер и министър на финансите Алексей Кудрин е подал оставка след конфликт с президента Дмитрий Медведев, съобщи РИА Новости.

Оставката на една от ключовите и най-влиятелни фигури в правителството, според експертите, може да се отрази негативно на руската икономика. 51-годишният Кудрин оглавяваше руското финансово министерство в продължение на 11 години.

Едно от главните постижения на финансово-икономическия блок на руското правителството за последните години беше създаването на стабилизационен фонд, който помогна на Русия да преживее острата фаза на световната финансова криза, без сериозни социални и финансови сътресения.

Като отличителна черта на Кудрин ще се запомни консерватизмът му по отношение на държавните разходи и "перманентната му икономия".

Сред вероятните му приемници се спрягат икономическият съветник на президента Аркадий Дворкович, шефът на руската централна банка Сергей Игнатиев, здравният министър Татяна Голикова, президентът на банка "ВТБ 24" Михаил Задорнов, както и заместник финансовият министър Сергей Шаталов.

Страстите се нажежиха след изявление на Медведев, че премиерът Владимир Путин трябва да се кандидатира за президент през 2012 г. Кудрин заяви пред журналисти във Вашингтон, че няма да работи в правителство на Медведев заради разногласия по икономическата политика.

Вчера (26 септември) след размяна на остри думи, президентът Дмитрий Медведев нареди на Кудрин да си подаде оставката, щом не е съгласен с него.

Бившият вече финансов министър Кудрин беше, може би, основният гарант за чуждестранните компании, че могат да инвестират пари в Русия.

Водещи

Най-четени