Културният сектор в Испания изнемогва заради икономиите 03.08 | 13:47

Световноизвестни испански актьори и творци скочиха срещу правителството

От Андриян Георгиев

Икономическата политика на драстични икономии, водена от испанското правителство в борбата срещу кризата, заплашва да обрече културния сектор в страната.

За това предупредиха Хавиер Бардем, Педро Алмодовар, Мариса Паредес и мнозина други актьори и испански творци, като според тях поводът за тревога е голям.

"Властите убиват културата в тази страна", казва Хавиер Бардем, който получи "Оскар" за ролята си в "Няма място за старите кучета".

Не само музеи и театри, но и училища и болници в Испания от месеци страдат заради орязванията в бюджета.

Последният пакет от мерки, обявен през юли и целящ икономии от 65 млрд. евро, включително чрез вдигане на ДДС, засягащо особено тежко театъра и киното, които досега се ползваха с по-ниска ставка - 8 на сто, ще удари културата с новия ДДС от 21% от септември.

"Това е страна, която произвежда голяма култура, силно известна извън границите ни, но това, което направи правителството, наистина ще свие културната промишленост в Испания", коментира още Хавиер Бардем.

Ако пълното въздействие на това повишение се разпредели върху цените, билетът за кино може да поскъпне от 7 на 8 евро, а цената на местата в театрите да се повиши с няколко евро.

Водещи

Най-четени