Кървав атентат срещу УНИЦЕФ в Сомалия уби 10 души 20.04 | 16:15

Отговорност за инцидента пое ислямистката групировка в Сомалия „Ал Шабаб“

От Беатрис Николoва

Най-малко четирима членове на УНИЦЕФ бяха убити, а други четирима бяха ранени, след като ислямити взривиха бус със служители на ООН в Северна Сомалия, предаде AFP.

Отговорност за инцидента пое ислямистката групировка в Сомалия "Ал Шабаб", за която се смята, че е свързана с "Ал Кайда".

"Атакувахме ООН в Гароуе, убихме няколко и ранихме други. Те са част от колонизаторите на Сомалия”, заяви говорителят на групировката Абдулазиз Абу Мусаб. Сред загиналите има както местни, така и чужденци. Местните власти все още не могат да уточнят точния им брой, като някои източници говорят за до 10 жертви.

Миналата седмица сомалийската ислямистка групировка пое отговорност за нападението срещу две министерства в столицата Могадишу (столицата на Сомалия), при която загина 1 депутат.

"Ал Шабаб" е отговорна и за кървавия атентат в в университета в Гасия на 02.04, където четирима въоръжени мъже нахлуха в общежитието на учебното заведение и откриха безразборна стрелба и взеха много студенти за заложници. 15 часа по-късно нападателите бяха убити от полицията. Жертвите от атентата са  147, а ранените бяха 80.

 

 

Водещи

Най-четени