Кьовеши отива на съд по сигнал на управляващата партия в Румъния 29.03 | 14:40

Фаворитът за първи главен европрокурор няма право да напуска родината си

От iNews.bg

Бившият главен прокурор на Румъния Лаура Кьовеши вече е подсъдима и има наложена мярка "съдебен контрол” и забрана да напуска страната, съобщават румънските медии, предаде бТВ. Тя беше изслушана вчера в Отдела за разследване на магистратите по дело, в което бе заподозряна в злоупотреба със служебно положение, получаване на подкуп и лъжесвидетелстване.

Делото касае екстрадирането от Индонезия в Румъния на бившия директор на рухнала финансова пирамида Николае Попа през 2011 г. и е по сигнал на бившия депутат от управляващата Социалдемократическа партия Себастиан Гица, който избяга в Сърбия, след като срещу него бяха заведени няколко дела за корупция.

Прокурорите от Отдела за разследване на магистратите твърдят, че Кьовеши е поискала и получила от Гица сумата от 268 689 леи за екстрадирането на Попа и че е лъжесвидетелствала за отношенията си с Гица, когато била изслушана по друго дело като свидетел.

Лаура Кьовеши е убедена, че зад тези съдебни действия стоят интереси, които визират възможността тя да стане първият европейски главен прокурор.

"Притеснявам някого с това, че искам да заема длъжност в европейска институция, притеснявам онези, които са отчаяни от факта, че съдии и прокурори си вършат работата, притеснявам тези, които искат да си крадат спокойно в тази страна", коментира Кьовеши, цитирана от "Евениментул зилей".

Тя се конкурира за поста с френския кандидат Жан-Франсоа Бонер. Кьовеши бе подкрепена от Европейския парламент за този пост, а Съветът на ЕС избра Бонер. Тъй като главният прокурор на Европейската прокуратура трябва да бъде назначен по общо съгласие между двете институции, в момента текат преговори между тях.

Водещи

Най-четени