Лавров: Затоплянето на отношенията с Турция минава през сътрудничество в Сирия 22.07 | 14:45

Москва във всеки един момент може да прати повече войски срещу джихадистите, припомни Песков

От iNews.bg

Развитието и затоплянето на отношенията между Русия и Турция ще зависят от сътрудничеството на двете държави по сирийския въпрос и от това как Анкара ще вземе мерки против тези, които използват нейната територия за трафик на терористи в Сирия. Това заяви руският министър на външните работи Сергей Лавров в рамките на изказване по време на руски младежки форум.

"Ние сме представили много факти, които говорят за това, че турските територии активно се използват за прекарване на терористи и трафик на бойци в Сирия. Сега, когато възобновихме нашите отношения, е много трудно да игнорираме това, че нашите турски партньори тепърва трябва да отговарят на тези въпроси. Не само да отговорят, но и да вземат мерки", категоричен е той. Лавров също така посочи, че турците знаят, че е необходимо много по-доверено и открито сътрудничество.

Първият дипломат на Русия също така посочи, че в самата Сирия се създават предпоставки за победа срещу тероризма и реализиране на плановете за реален междусирийски диалог.

"Там ситуацията за 7 месеца се промени и се създадоха предпоставки за това, че ние можем да победим терористите и да организираме диалог между различните страни", каза министърът, предаде БГНЕС.

В същото време говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че все още остава възможността за увеличение на руския контингент в Сирия. "Когато се взе решение за съкращаване на нашия авиационен контингент в Сирия, вие помните заявлението на президента Владимир Путин и военните, които говориха за това, че временната инфраструктура там остава и при необходимост контингентът може да бъде увеличен", каза той по време на пресконференция.

Водещи

Най-четени