Лавров: Никога не сме искали да късаме връзките си с България 26.01 | 13:51

Обидно е, когато политици принасят в жертва отношенията ни, за да защитят чужди интереси, казва той

От Кристиан Костурков

Москва никога не е искала да влошава отношенията и връзките си с България. Това стана ясно от думите на руския министър на външните работи Сергей Лавров по време на отчетната му пресконференция за 2015 г. "Русия никога не е била инициатор за свиване на търговско-икономическото и каквото и да било друго сътрудничество с България", подчертава той. И допълва, че двете страни са силно свързани както по отношение на историята, така и по отношение на културата. "Обидно е, когато някои политици, в името на някакви временни цели, са готови да разрушат всичко това и да го принесат в жертва на интереси, продиктувани отвън", казва Лавров.

От думите му става ясно, че Москва възнамерява да продължи да развива отношенията си с България и това се отнася в пълна сила за сътрудничеството в образованието. "Смятаме да увеличим броя на българските студенти, които се обучават в Русия", казва Лавров, цитиран от ТАСС. В тази връзка руският външен министър допълва, че руската образователна система продължава да се развива, изпълнявайки ангажиментите си за сближаване и синхронизация на висшето образование с това в европейските страни. По този начин, привличайки повече чуждестранни студенти в Русия, включително и български, ще се потвърди високият рейтинг на руското образование по света, обяснява още Лавров.

По повод прекратяването на "Южен поток" руският външен министър казва, че Москва не е могла просто да чака в Брюксел да променят настроенията си по отношение на проекта и затова е започнала да търси алтернатива. В тази връзка той отбелязва, че Европа има нужда от руски газ. В същото време обаче транзитът през Украйна е несигурен. "И за това редовно се появяват доказателства. Ето например сега почти всеки ден нашите украински съседи обявяват, например, че ще вдигнат 10 пъти цената за транзит. Въпреки че тя е изрично упомената и фиксирана в договора", казва руският външен министър. Затова необходимостта от директни доставки на руски газ за Европа не се отхвърля от нито една страна, казва още той.

Водещи

Най-четени