Лавров: Украйна може да се разпадне, ако има нова война в Донбас 01.04 | 18:23

Надявам се украинските военни да не позволят разпалване на нов конфликт, казва първият дипломат на Русия

От iNews.bg

Опитите за разпалване на нова война в Донбас могат да доведат до разрушаване на Украйна, заяви в телевизионно интервю руският министър на външните работи Сергей Лавров, цитиран от БНР.

В ефира на предаването "Голямата игра" по Първи канал на руската държавна телевизия Лавров припомни думите на президента Владимир Путин:

"Президентът Путин каза неотдавна, но изказването му е актуално и днес, че тези, които се опитват да разпалят нова война в Донбас, ще разрушат Украйна". 

Сергей Лавров изрази надежда, че благодарение на украинските военни все пак няма да се стигне до възобновяване на бойните действия в Донбас:  

"Повечето военни разбират колко пагубни са всякакви действия по разпалването на горещ конфликт. Много се надявам, че военните няма да бъдат подстрекавани от политиците, които от своя страна ще бъдат подстрекавани от Запада начело със Съединените щати".

По-рано говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обясни придвижването на руски войски към границата с Украйна с "повишената активност на въоръжените сили на страните от НАТО, други обединения и отделни страни".

Песков припомни, че конфликтът в Донбас е вътрешноукраински и увери, че Русия не участва и никога не е участвала във въоръжени конфликти на територията на Украйна.

Водещи

Най-четени