Лавров и Кери обсъдиха ситуацията в Сирия и Близкия изток 28.09 | 20:00

Срещата между двамата е бил част от подготовката за срещата между президентите на Русия и САЩ

От iNews.bg

 Руският външен министър Сергей Лавров и американският държавен секретар Джон Кери обсъдиха обстановката в Сирия, споразуменията за иранската ядрена програма и ситуацията в Близкия изток, съобщи ТАСС, като се позова на руското министерство на външните работи.

Според изявлението поредният разговор между Лавров и Кери е бил част от подготовката за срещата между президентите на Русия и САЩ, Владимир Путин и Барак Обама, в кулоарите на сесията на Общото събрание на ООН.

"Обсъдени бяха въпросите за уреждане на ситуацията в Сирия, изпълнение на договореностите за иранската ядрена програма и други аспекти на обстановката в Близкия изток и Северна Африка", каза руското външно министерството.

Вчера Лавров и Кери също разговаряха за положението в Сирия. Според руското външнополитическо ведомство сред другите обсъждани теми са били уреждането на украинската криза и взаимодействието в ООН.

Над 150 държавни лидери се събраха на световната годишна среща на ООН. ред ключовите теми, които обсъждат делегатите, са конфликтите в Сирия и Украйна, и борбата с религиозния фанатизъм.

Сесията беше открита от генералния секретар на ООН Бан Ки Мун, който във встъпителната си реч посочи, че страните от ЕС трябва "да направят повече" за бежанците, а строителството на стени за възпрепятстването им е недопустимо.

Последва речта на американския президент Барак Обама, който обърна внимание на екстремизма, конфликта в Сирия, както и този в Украйна. Той подчерта, че има нужда от обединение на усилията на силните държави, като допълни, че различията трябва да се разрешават с дипломация, а не с конфликти.

 

Водещи

Най-четени